Sjuhärads Affärer

Kajsa Kettil: Utan pauser och ledighet blir vi dumma, helt enkelt

Sjuhärads Affärer Artikeln publicerades
Foto:Henrik Montgomery/TT

Ärligt talat, hur kreativ var du på jobbet i dag?

Du kanske uträttade arbetsuppgifter och fick uppleva njutningen i att stryka punkt efter punkt på att göra-listan, men sannolikheten är ganska stor att de riktigt lysande idéerna inte föddes framför datorskärmen i det öppna kontorslandskapet. Ramarna till den här krönikan sattes exempelvis en lördagsförmiddag när jag lyssnade på radioprogrammet Spanarna om hur den för kreativiteten så viktiga "såsa omkring-tiden" kan vara på väg tillbaka efter en lång period där effektivitet har rankats högst.

Tanken fortsatte vid söndagsfrukosten morgonen därpå, när jag läste Dagens Nyheters Jobb och karriär-sidor som belyste problematiken att chefer som tränar mycket tenderar att favorisera sina motionerande anställda.

Och dagen därpå var det dags igen. P1-programmet Nordegren och Epstein diskuterade klämdagar och dess betydelse för vår återhämtning. Inbjudna experter hävdade att regelbunden vila är en förutsättning för att vi ska fungera långsiktigt på jobbet. Utan pauser och ledighet blir vi dumma, helt enkelt. Ett aktuellt ämne så här veckorna innan många går på semester.

Och när postlådan där hemma tömdes en stund senare tittade Annie Lööf (C) upp från ett reklamblad där hon deklarerade att hon tränade för att få egentid och rensa tankarna, och att hon har som mål att springa en mil på 55 minuter till midsommar.

Både partiledaren och de extremidrottande toppcheferna har rätt i att fysisk aktivitet skärper vår tankeförmåga och ökar våra chanser att hålla oss friska – två faktorer som gynnar arbetsgivare ekonomiskt. Tyvärr verkar ingen ännu ha knäckt koden hur arbetsgivare kan uppmana till hälsosamma vanor utan att riskera att kränka den enskildes integritet. Forskaren Janet Johansson tar i sin doktorsavhandling vid Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet upp den krock som kan uppstå när idrottande chefer uppskattar motionerande medarbetare, och anställda som upplever chefens uppmuntran som integritetskränkande hälsohets.

Det tydligaste exemplet på schemalagd träning är Kalmar vatten, som sedan 2007 kräver att personalen ska träna två gånger i veckan, varav minst ett pass ska innehålla styrketräning. Bolaget har uppmärksammats regelbundet under åren – bland fördelarna ledningen tar upp finns minskad sjukfrånvaro.

Närvarolista på jobbets gym är alltså vardag för många i Kalmar. Just den sortens kontroll börjar fackförbunden nu att protestera mot. Nyligen gick Saco, som samla akademiker i olika branscher, ut och varnade för att allt fler anställda övervakas på jobbet. Enligt fackförbundet utnyttjar arbetsgivarna den snabba teknikutvecklingen till att hålla koll på medarbetarnas surfvanor, facebookinlägg, politiska värderingar och till och med toalettbesök.

Sacos lösning är en samlad lag som skyddar anställdas integritet.

Ska det verkligen behövas?

Jag är kluven. Och det är garanterat ingenting jag kan ta ställning till så här framför datorskärmen i det öppna kontorslandskapet. Troligtvis kommer svaret under helgens runda i skogen.

Fakta

Svaghet som lämnar kroppen

Sweat is weakness leaving the body. A study on the self-presentational practice on sporty top managers in Sweden" – det är titeln på företagsekonomen Janet Johanssons färska doktorsavhandling.

"Detta ideal påverkar även företagskulturen. De sportiga cheferna bedömer inte bara sig själva utifrån de här idealen utan även andra. De vill, av välvilja, gärna påverka alla andra att bli lika hälsosamma och aktiva som de själva är. Men de initierar på så sätt också en urvalsprocess som potentiellt kan leda till upphöjning av vissa människor och uteslutande av andra" skriver Johansson på Stockholms universitets hemsida.

Visa mer...