Sjuhärads Affärer

Jonus Bartholdson: När man kombinerar passion, talang och tid är det svårt för omgivningen att matcha det

Borås Artikeln publicerades
Jonus Bartholdson, en av grundaren Wigar Bartholdsons tre söner, tillbringar sedan augusti förra året tre arbetsdagar i veckan i Borås.
Foto:Mia Höglund
Jonus Bartholdson, en av grundaren Wigar Bartholdsons tre söner, tillbringar sedan augusti förra året tre arbetsdagar i veckan i Borås.

Genom att investera klokt, undvika jasägare och se till att ha rätt person på rätt plats ska Jonus Bartholdson leda framtidens Pulsen.

Nej, det var ingen självklarhet att han skulle ta över vd-titeln på det anrika familjeföretaget. Alla tre söner i familjen Bartholdson uppmanades av föräldrarna att satsa på det som intresserade dem och skaffa sig erfarenhet.

1 Hur har det påverkat dig att ha en pappa med en så stark profil i Borås näringsliv?

– Det har givetvis påverkat mig. Det har aldrig varit någon plan att jag skulle ta över. Nu blev det så på grund av olika tillfälligheter. Pappa opererades i juli förra året och trappat ner sina arbetstider nu vid 78 års ålder. Han är fortfarande närvarande i bolaget, men jag är sedan i augusti tillförordnad vd. Inget är bestämt än, men från min sida finns det en förhoppning om att få stanna kvar som vd. Jag känner att jag har mycket att tillföra Pulsen.

2 Vad då?

– Jag har många års erfarenhet av att ge rådgivning vid köp och försäljning av små och medelstora bolag. Vi var fem kompisar från studietiden i Göteborg som startade det gemensamma företaget Keystone Advisers för 16 år sedan. Då var vi mellan 26 och 28 år och riktade in oss på att ge rådgivning för affärer i storleksordningen mellan hundra miljoner och en miljard. Under åren var vi med vid totalt 165 transaktioner och det var en väldigt lärorik period. Jag har fått träffa många fantastiska entreprenörer och har sett olika affärsmodeller och lärt mig vad som utgör framgångsrika företag.

3 Hur har ditt engagemang i Pulsen sett ut under samma period?

– Jag har drivit och utvecklat flera av koncernens bolag, bland annat Hjältevadshus och kundtjänstföretaget Releasy. Releasy har gått från 100 till 280 miljoner i omsättning under tre år, Hjältevadshus har under fyra år ökat från 165 till 450 miljoner. Nu får jag chansen att göra samma sak i hela koncernen.

4 Hur ska du göra det?

– Genom att vara kundfokuserad, investera och rekrytera rätt. Jag har tidigare lagt mycket tid på just rekrytering – jag vill inte omge mig av jasägare utan uppskattar personer som vågar säga vad de tycker. Det är viktigt med olika perspektiv om man ska leda utvecklingen framåt.

5 Pulsen har med sina över 50 år i branschen kallats Sveriges första it-företag. Hur brukar du presentera bolaget om du är på en fest där ingen känner till Pulsen?

– Då säger jag att Pulsen är ett familjeföretag med rötterna inom it, men som i dag har ett brett spektrum av verksamheter inom olika branscher.

6 Du har fyra barn, tror du att någon av dem kommer att sitta på din stol i framtiden?

– Det är för tidigt att säga, de är fortfarande så små. Jag försöker uppmuntra dem att hitta sin grej, det som de tycker om och är bra på. När man kombinerar passion och talang med att lägga ner mycket tid inom det området, då sticker man ut mot omgivningen.

7 Det låter som att du skulle passa som coach eller mentor, har du några sådana uppdrag?

– Nej, det har jag inte. Men jag höll ett tal på Bäckängsgymnasiet 15 år efter att jag tog studenten. Då uppmanade jag eleverna som skulle ta studenten att finna och satsa på sin talang. Är du i rätt miljö presterar du bättre och det leder till en positiv spiral. Är du på fel ställe stagnerar du.

Fakta

Jonus Bartholdson

Ålder: 44

Bor: I villa i Danderyd i Stockholm

Familj: Fru och fyra barn på tolv, tio, åtta och två år.

På fritiden: Jag veckopendlar och är i Borås tre dagar i veckan, så fritiden tillbringar jag med familjen. Jag ägnar mig gärna åt golf, fotboll och annan typ av träning tillsammans med barnen.

Aktuell: Ny tillförordnad vd för Pulsen AB med totalt 1 100 anställda i koncernen. Till Pulsen AB hör bland andra Pulsen konferens, Pulsen fastighet, Releasy och Hjältevadshus.

Visa mer...