Sjuhärads Affärer

Ica-familjen lämnar Gånghester

Gånghester Artikeln publicerades
Kristin och Martin Rådberg blir den 1 maj nya Ica-handlare i Gränna. 2 bilder
Foto:Anders Robertsson
Kristin och Martin Rådberg blir den 1 maj nya Ica-handlare i Gränna.

Efter över 100 år i samma familj säljs Gånghesters Ica-butik när ägarparet blickar österut.

Han har bokstavligen talat växt upp i butiken. 1981, samma år som han föddes, tog hans mamma Ulla Rådberg och morbror Lars-Åke Gustafsson över Ica nära hjärtat i Gånghester efter syskonens pappa och farfar. Martin Rådberg lärde sig verksamheten först från sin plats i babysittern, så småningom som anställd och sedan drygt tio år som Ica-handlare.

Nu väljer han och frun Kristin Rådberg, som sedan 2012 har drivit butiken tillsammans med honom, att byta arbetsplats. Butiken ligger ute till försäljning, en process som sköts centralt av Ica.

– Vi har kommit till en punkt då vi känner oss färdiga här och vill anta nya utmaningar, säger Martin Rådberg.

De utmaningarna finns i Gränna. I maj tar paret över Ica nära Gränna, som de kommer att driva parallellt med Gånghesterbutiken över sommaren. Tanken är att försäljningen av Ica nära hjärtat ska vara klar den 1 september.

Någon flytt från Borås blir det däremot inte för familjen Rådberg. Martin och Kristin planerar att pendla till Gränna några dagar i veckan, en daglig körsträcka på 25 mil.

Enligt Kristin Rådberg blir det en omställning att lämna en verksamhet där de känner de flesta kunderna. Men även på den nya arbetsplatsen kan hon få ägna sig åt det hon brinner för.

– Jag har alltid gillat att jobba med personalen och se till att de anställda trivs. Man blir som en stor familj, säger hon.

Även Grännabutiken ingår i nära-kategorin, men är större än i Gånghester. Under de kommande månaderna räknar de nya handlarna med att renovera butiken och göra den tillräckligt attraktiv för att kunna konkurrera med den nystartade Coop-butik som ligger tvärs över gatan i Gränna.

Renovering är ett område de har erfarenhet av. För några år sedan ledde tre händelser till att Martin och Kristin Rådberg fick bestämma sig om de skulle satsa eller sälja. Företaget Cellbes flyttade från samhället, väg 27 lades om så att den inte längre passerade Gånghester, och dessutom öppnade Ica maxi som en stor konkurrent i Borås.

– Det var en tuff tid lönsamhetsmässigt innan vi byggde om. Men vi lyckades vända det till det bättre. Nu vill vi göra samma sak i Gränna, säger Martin Rådberg.

Att det blev just Gränna var en tillfällighet. Paret hade under en tid sett sig om efter tänkbara butiker att ta över. De konstaterade snart att lediga Ica-butiker i närområdet inte växte på trän.

– Grännabutiken har många utmaningar, men det är just utmaningar som lockar mig. Jag vill inte stå och stampa utan chansa på något nytt och bevisa att det går, säger Martin Rådberg.