Sjuhärads Affärer

Högkonjunktur gynnar bemanningsbranschen

Sjuhärad Artikeln publicerades
Zoran Markovski, Söder och co 3 bilder
Zoran Markovski, Söder och co

När industrin går som tåget åker bemanningsbranschen med av bara farten.

Det är goda tider för en stor del av näringslivet, så även för företag som hyr ut och rekryterar personal. Tillväxten under årets första kvartal ökade med 19 procent jämfört med samma period förra året, visar en sammanställning som det Almega-knutna Bemanningsföretagen har gjort.

Framför allt är det tillverkningsindustrin som skriker efter arbetskraft, men det märks även ett ökat tryck inom tjänstesektorn.

Rekryterings- och bemanningsföretaget Söder och co känner igen bilden.

– Generellt sett är det ett oerhört stort tryck, och här i väst är det inom automotive som efterfrågan är störst. De stora bolagen drar med sig underleverantörer som också behöver medarbetare, säger Söder och co:s vd Magnus Fridebo.

Han tillägger att bolaget har ökat med 23 procent, vilket är något högre än rikssnittet. Men det är en utmaning att hitta utbildade yrkespersoner som söker jobb under brinnande högkonjunktur. Svårast är det att få tag i maskinoperatörer och specialister som svetsare, hävdar han och syftar på företagets verksamhet i hela Västsverige.

Kollegan Zoran Markovski på Boråskontoret har främst kontakt med kunder inom tillverkningsindustrin i Ulricehamns och Tranemo kommuner.

– Svetsare, laseroperatörer, kantpressare och andra specialister är det svårt att hitta just nu, säger han.

Och några tecken på avmattning ser varken han eller Magnus Fridebo under det kommande året. Det märks inte minst på att allt fler tillverkningsföretag håller öppet hela sommaren.

– Det är något vi har sett de senaste fem, sex åren. Man stänger inte längre under industrisemestern. Många har öppet hela sommaren även om en del av personalen är på semester, säger Zoran Markovski.

Enligt Bemanningsföretagen syns ett uppsving även för omställningssegmentet hos bemanningsföretagen. Med många nyanlända som ska gå från bidrag till egen försörjning noteras ökad efterfrågan inom branschen.

– Vi har låg arbetslöshet, fast hos den här gruppen är den högre. Många har tillräcklig utbildning när de kommer hit, men problemet är att språkkunskaperna ofta är för låga. Ur kvalitets- och säkerhetsaspekt måste man kunna svenska för att bli anställningsbar, säger Magnus Fridebo.

Fakta

De största inom yrkesarbetare

1. Lernia bemanning

2. Adecco

3. Randstad

4. Manpower

5. Logent

6. Uniflex bemanning

7. One partner group

8. Pema people

9. Söder och co

10. Montico

Under 2016 sysselsatte bemanningsbranschen drygt 220 000 personer via personaluthyrning, omställning och direkta rekryteringar.

Bemanningsföretagen är en arbetsgivar- och branschorganisation för peronaluthyrnings-, omställnings- och rekryteringsföretag med drygt 600 medlemsföretag. Bemanningsföretagen ingår i Almega och är medlem i branschorganisationen Svenskt näringsliv.

Visa mer...