Sjuhärads Affärer

Han driver Herrman vidare

Borås Artikeln publicerades
Sedan några veckor driver Peter Carlquist butiken Herrman som egenföretagare. Här hjälper han kunden Alf Johansson att hitta rätt kavaj.
Foto:Jan Pettersson
Sedan några veckor driver Peter Carlquist butiken Herrman som egenföretagare. Här hjälper han kunden Alf Johansson att hitta rätt kavaj.

När Rappson gick i konkurs förlorade butikschefen Peter Carlquist jobbet. Nu startar han eget och driver verksamheten vidare.

Sedan ett par veckor är det business as usual i Herrmans gamla lokaler i Knalleland. Här såldes tills för ett halvår sedan herrkläder under varumärkena Rappson, Lapidus och Jacksonville. Men när Rappson gick i konkurs bommade butiken igen och har stått tom sedan i somras. Nu har den före detta butikschefen Peter Carlquist startat eget aktiebolag och driver butiken vidare.

När BT kommer på besök hänger kavajer och byxor i täta rader. Annat var det under de två åren före konkursen, berättar han. Han och flera andra anställda uppgav i samband med konkursen att de upplevde att ekonomin i bolaget hade skötts dåligt, och att knappt några nya varor hade kommit under åtminstone ett år.

– Den sista tiden var inte alls rolig. Försäljningen störtdök och vi hade inte tillräckligt med varor att sälja.

Nu är stämningen mer positiv. Peter Carlquist arbetar ensam i butiken, men har samarbete med företaget Erla, vars grundare han har arbetat med under Rappsontiden.

Målet för Peter Carlquist är att få affärerna att gå runt och att butikens stamkunder ska hitta tillbaka. Före konkursen jobbade han nio år på Herrman, och har tidigare även drivit eget företag som resande säljare, så varken verksamheten eller det egna företagandet innebär några nyheter för honom.

– Och det har börjat bra. Jag gjorde en försiktig budget men kunderna verkar hitta tillbaka så jag ligger över budget de här första veckorna. Det här är precis vad jag vill göra, jag trivs väldigt bra med det här.