Sjuhärads Affärer

"Det finns inget dyrare än sjuka, trötta anställda"

Borås Artikeln publicerades
Alla har ett eget, personligt ansvar, men chefen kan uppmuntra sina anställda att prioritera sin hälsa, anser Jonas Colting. 2 bilder
Foto:Petter Trens
Alla har ett eget, personligt ansvar, men chefen kan uppmuntra sina anställda att prioritera sin hälsa, anser Jonas Colting.

Individen, arbetsgivaren och samhället delar ansvaret för folkhälsan. Men med enkla medel kan chefen inspirera till en livsstil som både medarbetaren och företaget tjänar på.

Triatleten, författaren, före­läsaren och folkhälsovurmaren Jonas Colting är känd för sina raka budskap om folkhälsa. På en punkt är han extra tydlig: sjuka, olyckliga och passiviserade människor innebär en stor utmaning för hela samhället. Främst för den enskilda individen som mår dåligt, men också för samhället i form av sjukskrivningskostnader samt för arbetsgivaren som förlorar både kompetensmässigt och ekonomiskt när medarbetare är sjuka.

– Det är ju inte bara pengar, utan arbete som inte blir utfört. Jag tycker att man talar för lite om vad som kan göras i förebyggande syfte, säger han.

Genom sitt bolag Colting communication anlitas han bland annat av företag för att inspirera personalen till en hälsosam livsstil. Under föreläsningar, träningstillfällen och matlagningslektioner vill han guida deltagarna till en balanserad tillvaro där arbete, rörelse och kost blir naturliga pusselbitar.

Han säger rörelse, inte nödvändigtvis träning.

Men du har många gånger gått ut offentligt och sagt att svenskarna tränar för lite?

– Ja, men när det gäller den här gruppen är det viktigt att börja med att uppmuntra till just rörelse. Det kan vara att man leker med barnen på lekplatsen, trädgårdsarbetar eller tar en promenad. Det behöver inte vara så krångligt, först måste man få in regelbunden rörelse i folks liv.

Jonas Colting är kritisk till att stilla­sittande arbetsdagar har blivit norm. Att fysiskt aktiva yrken är mycket ovanligare i dag är de flesta medvetna om.

– Men det är inte så många som tänker på att det som tidigare var vanliga arbetsuppgifter skulle vara för jobbiga även för hyfsat vältränade personer i dag.

Ansvaret delas mellan individen, samhället och arbetsgivaren. Jonas Colting börjar med att utveckla chefens roll:

– Det är obegripligt att inte fler arbetsgivare inser att anställda som sitter framåtlutade vid en dator åtta timmar om dagen behöver mer rörelse. Vi måste få dagsljus, motion och få in mer syre i våra kroppar för att må bra både fysiskt och psykiskt.

Hans lösning är att företag bör erbjuda personalen träning på arbetstid. Det kan handla om att förlänga lunchen, korta ner arbetsdagen eller att avbryta arbetet för en stunds gemensam träning. När, hur och var spelar egentligen ingen roll. Huvudsaken är att det är lättillgängligt och att de anställda känner att arbetsplatsen satsar på medarbetarnas långsiktiga hälsa.

– Det ska inte vara ett tvång utan ett erbjudande, en chans för den anställde att må bra och slippa sjukskrivning. Och för arbetsgivaren blir det en bonus, för det finns inget dyrare än sjuka, trötta anställda.

Jonas Colting jämför träning på arbetstid med kompetensutveckling. Precis som vidareutbildning rustar medarbetarna för framtida arbetsuppgifter, bidrar motion till fortsatt goda prestationer på jobbet. Att hålla igen på friskvårdssatsningar blir med andra ord dumsnålt.

Själv försöker han peppa sina följare i sociala medier till motion genom inlägg kopplade till hashtaggen #rörelsevarjedag. Där talar han till de redan frälsta, men hur når man dem som är i störst behov av att röra på sig?

– Arbetsgivaren kan till exempel betala skor och träningskläder till de anställda. Det är en liten investering som kan ge individen en skjuts i rätt riktning. Men man får vara försiktig så att det inte uppfattas som ett tvång. Träning är en möjlighet.

Under sina träffar med företag upplever han dessutom att idéer föds och problem får lösningar även under de gemensamma träningspassen. På samma sätt som att kreativa tankar uppkommer vid fikabordet på jobbet, är motionstillfällena forum för kreativitet.

– När man är några stycken som rör sig i grupp kommer brainstormandet i gång och samtalen flödar. Samtidigt frigörs energi som man har nytta av under resten av arbetsdagen.

Även ur rekryteringssynpunkt kan det enligt Jonas Colting löna sig att erbjuda träning på arbetstid. Generösa förmåner kan locka ambitiösa, duktiga medarbetare till företaget.

Men motion är inte allt. Även maten påverkar personalens hälsa, och därför finns det anledning att se över fikakulturen på jobbet. Jonas Colting förespråkar inget absolut förbud mot bullar och tårta till fredagsfikat. Där­emot föreslår han frukt och nötter framför godsaker baserade på vetemjöl och raffinerat socker.

Under hans matlagningsträffar på företag förvånas en del av deltagarna över att nyttig, näringsrik mat även är god och mättande.

– Precis som träning ger bra mat omedelbar effekt. Man mår snabbt bättre.

Många har långa, krävande arbetsdagar och kanske små barn eller gamla föräldrar som behöver tid och omsorg. Och stora mängder avokado och lax kan upplevas som onödigt dyrt. Vad är din lösning på sådana dilemman?

– Man kan alltid hitta ursäkter att slippa träna. Allt handlar om planering. Och det är kanske lite dyrare på kort sikt att äta bra mat i stället för potatis och pasta. Men långsiktigt är det billigt, för det är väldigt dyrt att äta sig sjuk.

Alla har ett eget, personligt ansvar, men chefen kan uppmuntra sina anställda att prioritera sin hälsa, anser Jonas Colting.

Fakta

Näringslivsfrukost med Colting

I morgon bitti, kl 8, sänder vi ett spännande samtal om friskvård på 7ha.se och Bt.se där Jonas Colting deltar – samtidigt som vi släpper det senaste numret av 7H Affärer med samma tema. Förutom Colting delar också Catharina Ramhult från Avonova och Åsa Lindqvist på Parker i samtalet som leds av BT:s närinslivsreporter Kajsa Kettil.

Visa mer...