Sjuhärads Affärer

Debatt om Gina tricot-video

Borås Artikeln publicerades
Videon The way, med skådespelaren och sångaren Cissi Forss, har visats ett antal hundra tusen gånger på sociala medier, den har också väckt debatt.
Foto:Gina tricot
Videon The way, med skådespelaren och sångaren Cissi Forss, har visats ett antal hundra tusen gånger på sociala medier, den har också väckt debatt.

Gina tricots nya video om hållbarhet har flera hundra tusen visningar. Men den har också väckt kritik och debatt i sociala medier.

BT har skrivit om Gina tricots video ”The way – starring Cissi Forss”, där skådespelaren och sångaren sjunger om och visar modemärkets hållbarhetsarbete. Miljöerna är alltifrån Borås till Indien, där man ser arbetare på bomullsfält. På Youtube, Facebook har videon setts flera hundra tusen gånger. Dessutom ligger låten på Spotify. Men i synnerhet på Facebook har användare skrivit kritiska kommentarer kring videon.

En av kritikerna till videon är Johanna Nilsson driver bloggen Slow fashion, som handlar om hållbart mode.

– Jag tycker begreppet ”hållbar bomull” som Gina tricot använder och som det står om på hemsidan är luddigt. Better cotton initiative, BCI, kanske är bättre än konventionell bomull, men problemet är att BCI tillåter att man blandar med konventionell bomull, säger hon.

– Bomullen är till exempel inte ekologisk och inte fair trade-märkt.

Hon menar att en annan märkning är bättre..

– Lindex använder till exempel Global organic textile standard, GOTS, i sina barnkläder. Den är oberoende av textilindustrin – BCI drivs av aktörererna som H&M, Ikea

En annan kritik på sociala medier handlar om att videon skulle vara ”kolonial” eller ”rasistisk” när en vit kvinna går runt i miljöer som bomullsfält med färgade arbetare.

Gina tricots vd Per-Johan Swartling framhåller att man fått betydligt fler som tryckt på gillaknappar och dylikt på sociala medier än som gjort tummen ned. Om kritiken i kommentarsfälten säger han:

– BCI handlar om att utbilda till att använda mindre vatten, gödningsmedel, kemikalier och bedriva ett mer hållbart odlingssätt – vilket också blir resultatet. Den enskilde bonden kan också få en bättre utkomst. Det är hållbart.

– Det stämmer att bomullen är blandad, vi får inte lägga in spårbarhet på enskild bomull. Men 50 procent är better cotton. Och vi använder ekologisk bomull också, men det är mycket krav på den bomullen och där finns inte samma tillgång. Vi använder det i underkläder, det du har närmast kroppen. Vi har målet om hundra procent hållbart material. Som en rätt liten aktör gör vi rätt mycket.

Han förklarar att man också arbetar med andra hållbara material.

– När det gäller påståenden om rasism. Cissi Forss är en person vi använt i flera kampanjer. Bomullsfälten är våra egna, alltså de vi stöder, och arbetarna och personer som syns i bild är verkligen de vi jobbar med. Jag tycker det finns en glädje i bilderna.