Sjuhärads Affärer

Bästa UF-företaget ska hålla hela vägen

Borås Artikeln publicerades
Just nu är det fullt fokus på vårens mässor för Tom Wansbury, Johanna Nordgren, Alicia Åberg och Emelie Andersson. 3 bilder
Foto:Jan Pettersson
Just nu är det fullt fokus på vårens mässor för Tom Wansbury, Johanna Nordgren, Alicia Åberg och Emelie Andersson.

I stället för påskledighet blev det studieresa för eleverna i region Älvsborgs bästa UF-företag, som nyligen kom tillbaka efter ett besök hos The pillow companys fabrik i Lettland.

De är födda 1999 och har blivit matade med vikten av hållbarhet sedan lågstadiet. Det vore snarare avvikande än nytänkande att starta ett företag som inte prioriterar miljötänk och socialt ansvarstagande, resonerar de fyra gymnasieeleverna bakom The pillow company UF.

Deras produkt är kuddfodral som tillverkas av spillmaterial från Borås. 80 procent av kuddarna kommer från en av företagets tre kollektioner och består av överblivna, vävda bomullsmattor. I begränsad upplaga produceras även kuddar i materialen jaquard och tweed.

Målgruppen är främst kvinnor mellan 20 och 65.

– Vi vet att kvinnor står för en stor del av inredningen hemma, därför vänder vi oss i första hand till dem. Särskilt till den modeintresserade och miljömedvetna kvinnan, säger Alicia Åberg som är marknadsansvarig.

På den regionala UF-mässan i mars utsågs de till bästa UF-företag i Älvsborg. Det innebär en biljett till SM i Ung företagsamhet i Stockholm i maj. Just nu pågår förberedelser inför SM, men även inför den inredningsmässa som arrangeras på Åhaga i slutet av april.

Påsklovet har inte inneburit mycket ledighet för kvartetten. Den inleddes i stället med en resa till den fabrik i Lettland där The pillow companys kuddar tillverkas.

– Vi är otroligt imponerande av hur välorganiserat allt i fabriken var. Det kändes bra att vara på plats och se att de lever upp till kriterierna inom hållbarhet i alla led och att de som jobbar har bra villkor, säger vd:n Johanna Nordgren.

Hon upplever det som en ögonöppnare att se sambandet mellan konsument och producent.

– Det vi köper i affären påverkar faktiskt mänskliga liv. Om vi som företag väljer en bra tillverkare får anställda i Lettland bra villkor, tilläger hon.

Eleverna går andra året på entreprenörsprogrammet på Sven Eriksonsgymnasiet, en utbildning de beskriver som tuff men lärorik. Under sitt UF-år har de fått lära sig hur man startar och driver ett företag. Vid läsårets slut ska de avveckla bolaget, men har inte stängt dörren för att driva verksamheten vidare i framtiden. Just nu går dock all tid och energi till de kommande mässorna samt marknadsföring av produkterna. Bland annat har kuddarna synts i en monter på Textile fashion center.

Enligt Tom Wansbury, som är ansvarig för inköp och produktion, är det logiskt att utnyttja Borås textilkunskap.

– Vi varken kan eller hinner lära oss allt under det här året, då får man ta hjälp av andra som gör det, säger han.

Fakta

De här går vidare

Följande UF-företag i region Älvsborg tävlar i SM i Ung företagsamhet i Stockholm den 8-9 maj:

Älvsborgs SM-trupp 2017

Textra UF, Bäckängsgymnasiet (Årets Produktutveckling)

MiljöSam UF, Bäckängsgymnasiet (Årets Monter)

KIM UF, Sven Eriksonsgymnasiet (Hållbart Företagande)

The Pillow Company UF, Sven Eriksonsgymnasiet (Årets UF-företag)

E Productions UF, Tingsholmsgymnasiet (Årets Tjänst)

First Aid Cake UF, Tingsholmsgymnasiet (Årets Säljare)

Culina UF, Tranemo Gymnasieskola (Årets Vara)

Dare to wear UF, Viskastrandsgymnasiet (Årets Hantverk)

Visa mer...