Sjuhärads Affärer

"AI genomsyrar alla branscher"

Sjuhärads Affärer Artikeln publicerades

Framtiden kräver fler dataanalytiker och en bredare IT-kompetens inom många yrkesområden, spår forskaren Rikard König.

1 Vad jobbar du med?

– Jag och en kollega leder en forskargrupp på nio personer på högskolan. Vi har fokus på dataanalys och så kallad high performance computing. Vi jobbar dels med att utveckla algoritmerna, dels med hur man kan göra datorernas beräkningar snabbare.

2 Varför vill man göra det?

– Algoritmerna hittar mönster i data. Det är samma som vi skulle kunna hitta i ett vanligt exelark, men när det blir för mycket för den mänskliga hjärnan kan datorerna utföra så mycket mer. En dator bryr sig inte om vilken slags information det rör sig om, så därför kan samma modell användas inom helt olika forskningsområden. I ett forskningsprojekt arbetar vi till exempel med lastbilstillverkaren Scania för att förklara hur varje förare påverkar bränsleförbrukning under olika uppdrag.

Och så samarbetar vi med de lokala företagen Ellos, Vinga of Sweden och Eton i ett projekt där vi analyserar data från webbplatser och all kommunikation mot kund.

3 Hur påverkas framtidens jobb av AI?

– AI är väldigt brett och kommer att genomsyra alla branscher och alla områden. På kortare sikt kommer det att behövas fler programmerare och folk som lär sig om dataanalys för att man ska kunna implementera beslutsstödssystem på ett effektivt sätt. Det kommer också att behövas ny kompetens inom de tjänster som finns i dag.

Den som jobbar med marknadsföringskampanjer hos ett bolag behöver förstå beslutsunderlaget som algoritmerna genererar och dess begränsningar för att kunna agera på ett bra sätt. Det blir även viktigt att vara medveten om de möjligheterna som AI ger för att kunna ställa rätt frågor till systemen och därmed få riktigt värdefull information.

4 Du driver ett nytt startup-företag inom AI. Kan du berätta mer?

– Det heter Ekkono solutions och startades i mars. Vi gör datatanalys för IOT, alltås internet of things. Vi gör det möjligt att göra dataanalysen direkt i en enhet i stället för att skicka upp det in molnet. Då behövs inte internet, och det kan vara värdefullt i till exempel vindkraftverk eller skogsmaskiner där täckningen är dålig.

5 Leder AI till fler eller färre jobb?

– I det här första skedet ger det fler jobb för det finns så mycket att utveckla. Men hur det blir pålång sikt vågar jag inte sia om.