Annons
Nyheter

Vår tids hysterikor?

De kvinnliga bloggarna är vår tids hysterikor – galna kvinnor som inte har vett att hålla sig tysta och lugna. Det menar Caroline Ringskog Ferrada-Noli i det senaste numret av Bang (4/07).
Nyheter • Publicerad 8 mars 2008

Kvinnor som tar plats, och i synnerhet kvinnliga författare, har alltid mött motstånd och inte ansetts vara riktiga skribenter. Och de kvinnliga bloggarna är på intet sätt skonade från kritiken.

Bloggandet har fullkomligt exploderat under senare år och tre av fyra bloggare är kvinnor, enligt en enkätundersökning från januari i år gjord av Hans Kullin som driver bloggen Media culpa. Det verkar finnas ett uppdämt behov bland kvinnor att få uttrycka sig och skapa ett eget forum. Debattörer som Elin Alvemark och Katrine Kielos syns och hörs ofta i samhälllsdebatten, mycket tack vare ett aktivt bloggande.

Annons

Här visar sig bloggens fullständiga potential som dörröppnare för kvinnor som annars hade haft mycket svårt att nå ut till en större publik och ta sig in i de traditionella medierna. I bloggosfären finns inga gränser, inga hinder för hur språket får användas och vilka ämnen som får avhandlas.

Men när nu många tjejer har tagit sig in bakvägen till ”riktiga” medier via bloggar, får de ofta utstå mycket kritik. Hatet i bloggkommentarerna vet inga gränser. Ebba von Sydow och Linda Skugge är två exempel på kvinnliga bloggare som till slut inte orkat med alla anonyma hatmail och kommentarer, och helt enkelt slutat skriva.

Flickor ska fortfarande synas, men inte höras. Även om de som Ebba von Sydow skriver om så totalt ofarliga ämnen som mode. Och just mode och vardagsbetraktelser är vad tjejer helst läser och själva bloggar om, enligt ovan nämnda kartläggning av bloggare.

Män däremot läser helst bloggar om politik, IT eller media och journalistik. För kvinnorna hamnar politik först på tionde plats.

Att de vanliga könsrollerna återfinns i bloggvärlden har även Nancy Berglund och Jenny-Maria Ericsson konstaterat i Mars och Venus i cyberspace – genusmönster i bloggen, en magisteruppsats i biblioteks- och informationsvetenskap från Högskolan i Borås. Enligt dem kan man följa en röd tråd från kvinnornas dagboksskrivande som har funnits i alla tider, till dagens bloggar som oftast rör den lilla privata världen.

Kanske är det inte förvånande att internet speglar hur det ser ut i resten av samhället. Trots att det inte finns några egentliga gränser på nätet så begränsar sig många kvinnor ändå. Begränsar sig till det privata, det vardagliga, det ofarliga.

Emma Casserlöv

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons