Villkorlig dom för protesterande amerikaner

Olympiskt Artikeln publicerades
Race Imboden, USA, går ner på knä när den amerikanska nationalsången spelas när lagmedaljerna i florett delas ut vid Panamerikanska spelen i Lima.
Foto: Jose Sotomayor/AP/TT
Race Imboden, USA, går ner på knä när den amerikanska nationalsången spelas när lagmedaljerna i florett delas ut vid Panamerikanska spelen i Lima.

Amerikanerna Race Imboden och Gwen Berry, som under de Panamerikanska spelen på olika sätt protesterade mot läget i USA, har av USA:s olympiska kommitté dömts till villkorlig dom i tolv månader.

De kan därmed delta i OS i Tokyo nästa år om de kvalar in.

Race Imboden tog två medaljer i fäktning och gick ner på ett knä när den amerikanska nationalsången spelades när lagguldet i florett delades ut.

"Den här veckan har jag äran att representera USA i Panamerikanska spelen, där jag har tagit guld och brons, skrev Imboden på Twitter men lade till att hans stolthet minskat på grund av situationen i hemlandet.

"Rasism, vapenkontroll, behandlingen av invandrare och en president som sprider hat är bara toppen på en lång lista".

Och i en protest som ekade av den klassiska protesten vid medaljceremonin för 200 meter i OS 1968, sträckte Gwen Berry, guldmedaljören i slägga, upp sin knutna högernäve när nationalsången spelades.

Båda bröt mot det avtal som amerikanska idrottare skriver på om de ska tävla internationellt. Om de genomför någon liknande protest i framtiden kommer de att straffas hårdare, meddelar USA:s olympiska kommitté.