Annons

"Vi har redan fått offra så många liv"

Efter åratal av strider och tusentals stupade i kampen mot IS ser befolkningen i nordöstra Syrien med förtvivlan på hur kriget återigen rasar i regionen.
Syrien • Publicerad 15 oktober 2019
Nödproviant från FN:s livsmedelsprogram WFP till människor som flytt striderna i nordöstra Syrien lastas av i staden al-Hasakah under tisdagen.
Nödproviant från FN:s livsmedelsprogram WFP till människor som flytt striderna i nordöstra Syrien lastas av i staden al-Hasakah under tisdagen.Foto: Alan Ali/AP/TT

Tiotusentals människor har tvingats fly sina hem sedan Turkiet inledde sin offensiv i nordöstra Syrien för en vecka sedan.

President Recep Tayyip Erdogan struntar i omvärldens fördömanden. Militärinsatsen kommer att fortsätta tills Erdogan nått sina mål – att driva bort de kurdiskdominerade SDF-styrkorna från gränsområdena och upprätta en "säker zon" dit han vill skicka två miljoner av de syriska flyktingar som befinner sig i Turkiet.

Annons

Flera civila rapporteras redan ha dödats i spåren av de turkiska framryckningarna.

"Urskillningslösa attacker"

De flyende tar sig till städer längre in från gränsen, såsom al-Hasakah dit striderna ännu inte nått.

– Människor kommer hals över huvud, vissa utan att ha hunnit packa med sig någonting. De saknar mat, barnen gråter, det är en mycket svår situation, säger Shirin, som till vardags arbetar som översättare, över telefon till TT.

Hon har tagit in fyra familjer som flytt striderna i gränsstäderna Ras al-Ayn och Qamishli i sitt hem i al-Hasakah.

– De vittnar om urskillningslösa bombningar utan hänsyn till civila.

Vattnet slogs ut

Shirin berättar att al-Hasakah, med närmare två miljoner invånare, var utan vattenförsörjning under några dagar efter att den turkiska offensiven inleddes, men att den nu är återställd.

TT: Är du rädd att striderna ska nå er?

– Vi har ingen aning om vad som kommer att hända de närmaste dagarna. Men jag vet en sak, att våra SDF-styrkor kommer att slåss för att skydda oss och att de inte kommer att ge upp.

Under 2015 utkämpade den kurdiska YPG-milisen, som utgör stommen i SDF, hårda strider för att försvara al-Hasakah från angrepp från terrorrörelsen IS. Shirin tvingades då själv tillfälligt på flykt från sin stad.

Vädjar om hjälp

Totalt förlorade SDF, enligt egna siffror, 11 000 soldater i kampen för att krossa återstoden av IS så kallade kalifat i nordöstra Syrien.

Annons

Sedan dess har många av de områden som det kurdiska självstyret kontrollerar varit relativt lugna – tills Turkiet inledde sin offensiv.

– Vi har offrat tusentals unga människor för att göra den här regionen säker. Vi ber omvärlden att sätta stopp för det här kriget, som kommer att få katastrofala följder. Jag hoppas alla länder kan ställa sig på vår sida, precis som vi ställde oss på världens sida mot terrororganisationerna, säger Shirin.

Mattias Mächs/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons