”Vi gör det för att umgås – och för valkänslan”

BORÅS Artikeln publicerades
Centerpartisterna Jan Idehed och Gösta Malm.
Foto: Foto: Jan Pettersson
Centerpartisterna Jan Idehed och Gösta Malm.

Lokala valaffischer – en tradition på dekis? Inte alls, de flesta partier gav sig ut med platak under måndagen.

Valdagen den 9 september närmar sig. Klockan 17 på måndagseftermiddagen gick det officiella startskottet för att få sätta upp valaffischer i Borås. Något som alla åtta partier i kommunfullmäktige hade förberett sig för. Med undantag för Miljöpartiet.

– Vi prioriterar bort det, delvis av resursskäl. Vi har bedömt att det inte är värt besväret, säger Kjell Hjalmarsson (MP).

Miljöpartiet i Borås hade samma inställning förra valet, 2014. Ett parti som satte upp plakat under måndagen var Centerpartiet i Borås – trots viss skepticism.

– Vi gör det för att umgås, och för att det är viktigt för valkänslan. Annars är det mest ett elände. Många av våra plakat förstörs och det är inte speciellt miljösmart, säger Ulf Landegren (C).

Centerpartisterna Jan Idehed och Gösta Malm satte upp över trettio plakat under måndagen.
Foto: Foto: Jan Pettersson
Centerpartisterna Jan Idehed och Gösta Malm satte upp över trettio plakat under måndagen.

Sverigedemokraterna i Borås satte de inte upp några affischer föregående valår. Men till årets valrörelse har SD tagit fram elva olika varianter.

– Vi vill att boråsarna ska lära känna de 15 översta kandidaterna. De är med på de olika bilderna. För oss är det ett sätt att motarbeta den nidbild som sprids om oss. Vi har en större mångfald bland kandidaterna än arga medelålders män, säger Andreas Exner (SD).

BT bad Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation vid Göteborgs Universitet och bördig från Nöre (mellan Timmele och Dalum), bedöma årets valaffischer i Borås. Hans övergripande omdöme: mycket outnyttjad potential.

– Det ser ut så här på många platser så det är inte sämre i Borås än på andra ställen, men jag tycker att man hade kunnat göra mer för att profilera lokala kandidater och frågor. Allmänna budskap från rikskampanjen finns ingen anledning att köra igen, jag tror att man hade kunnat gå längre och säga ”det vill vi göra i Borås”.

Socialdemokraterna Magnus Olofsson och Tauno Haikara var också ute under måndagen.
Foto: Jan Pettersson
Socialdemokraterna Magnus Olofsson och Tauno Haikara var också ute under måndagen.

Bengt Johansson, som har skrivit en bok om 100 års svenska valaffischer, tycker att det är en ”valaffischig” årgång utan särskilt innovativa eller provokativa inslag.

– Det är ganska generella valaffischer, som man kunde förvänta sig. Varken bättre eller sämre. Sen ser de inte riktigt så proffsiga ut som de nationella men det är ju inte så konstigt eftersom det inte finns samma pengar att röra sig med, säger Bengt Johansson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.