Våg av raketattacker i Västsverige

Brott Artikeln publicerades

Nyårsraketer har blivit ett stort problem i Västsverige de senaste dagarna

På flera orter har människor attackerats av ungdomsgäng som skjuter raketer och smällare.

Det vanligtvis kvällsöppna köpcentrumet Nordstan i Göteborg kommer att stänga tidigare på nyårsaftonen, efter uppmaning från polisen som tipsats om att ungdomar planerar att skjuta raketer och kasta smällare inne i köpcentrumet,

– Nordstan är en allmän plats och polisen har ansvar för ordningen, därför väljer vi att följa deras rekommendation, säger Ulrika Carlsson, vd för Nordstan till GT.

Två busshållsplatser drogs in under fredagskvällen efter att de hade beskjutits av raketer.

På Hässleholmen i Borås attackerades en man med hund efter att ha bett ett ungdomsgäng sluta att skjuta raketer från en balkong.

– När han ville att de skulle sluta så började de skjuta på honom i stället, säger Boråspolisens inre befäl Joakim Danz till Borås Tidning.

Dagen innan besköts en fyraårig flicka av raketer i samma område.

En kvinna i Vänersborg fick en tjutraket skjuten in genom brevinkastet, som sedan smällde, skriver TT Ela. Hon skadades inte fysiskt.

Även i Halmstad och Laholm har polisen fått in många anmälningar om ungdomar som skjuter raketer från fordon.

– Framförallt märker vi tyvärr att man nu allt oftare siktar raketerna mot människor, byggnader och bilar, och det är väldigt allvarligt. Antalet attacker mot räddningstjänst, ambulanser, polis och väktare ökar också, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisregion Väst till Hallands Nyheter.