Ukraina klart för EM

Cristiano Ronaldo gjorde sitt 700:e mål i karriären – men det hjälpte inte. Ukraina besegrade Portugal med 2–1 på hemmaplan och har därmed säkrat en plats i EM-slutspelet nästa år.
I grupp H firade Turkiet sitt kvitteringsmål mot Frankrike genom att återigen göra den kontroversiella honnören för att visa stöd för landets soldater i Syrien.
Fotboll • Publicerad 14 oktober 2019
Ukraina är klart för EM.
Ukraina är klart för EM.Foto: Efrem Lukatsky

Ukraina har gått obesegrat genom kvalet och vunnit sex av sju matcher. Mot Portugal gav Roman Jaremtjuk och Andrij Jarmolenko hemmalaget en 2–0-ledning redan efter 23 minuter.

Cristiano Ronaldo reducerade med sitt 700:e mål i karriären på straff i 72:a minuten. Men det jubileumet kunde inte lyfta Portugal som får gå en kamp om den andra direktplatsen till EM med Serbien som slog Litauen med 2–1 och är en poäng bakom Portugal i grupp B.

Besviket Frankrike

Frankrike jagade en av direktplatserna till EM, men lyckades inte stänga matchen mot Turkiet trots ett ledningsmål i den 76:e minuten av Olivier Giroud på hemmaplan. Turkiet kvitterade sex minuter senare och de franska spelarna såg besvikna ut när domaren blåste av vid 1–1 vilket innebär att inget av lagen är klara för EM ännu.

Flera av de turkiska spelarna firade Kaan Ayhans kvitteringsmål genom att göra honnör mot den turkiska klacken, enligt AFP. Målfirandet är kontroversiellt eftersom det görs för att visa stöd för landets soldater efter Turkiets pågående offensiv i norra Syrien. I Turkiets förra match mot Albanien firade spelarna på samma sätt, och det turkiska fotbollsförbundet publicerade en bild på Instagram från omklädningsrummet med samma gest.

Tufft för Island

Uefas disciplinära regelverk förbjuder spelare att med gester och ord sprida politiska och religiösa budskap som kan uppfattas som provocerande på fotbollsplanen, och sade redan efter matchen mot Albanien att man skulle utreda situationen.

I samma grupp vann Island mot Andorra men har med sina 15 poäng trots allt ett tufft läge att gå om Frankrike eller Turkiet som båda står på 19 poäng i grupp H.