Annons

Tusentals flyr turkisk offensiv i Syrien

Turkiet har inlett en militäroffensiv mot kurdisk milis i nordöstra Syrien. Rapporter om explosioner och tusentals civila som flyr angreppen har kommit från flera städer vid den syriska gränsen.
Den kurdiskledda SDF-milisen, som är mål för angreppet, avbryter nu sina insatser mot terrorrörelsen IS.
Turkiet/Syrien • Publicerad 9 oktober 2019
Syrier flyr den angripna staden Ras al-Ain i nordöstra Syrien.
Syrier flyr den angripna staden Ras al-Ain i nordöstra Syrien.Foto: AP/TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade på onsdagen att militäroffensiven mot kurdisk milis i Syrien genomförs tillsammans med den turkiskstödda rebellalliansen Fria syriska armén.

"Vårt uppdrag är att förhindra skapandet av en terrorkorridor längs vår södra gräns, och att skapa fred i området", skriver Erdogan på Twitter.

Annons

Ankara betraktar den kurdiskledda milisen i nordöstra Syrien som en gren av den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet.

Strax efter beskedet kom rapporter om explosioner i Ras al-Ain, som ligger på den syriska sidan om gränsen.

Turkiska stridsflygplan har också genomfört attacker i Tal Abyad, Qamishli och Ain Issa i nordöstra Syrien, uppger SDF, som kontrollerar området öster om floden Eufrat, enligt Reuters.

"Stor panik"

Det "råder stor panik bland befolkningen", uppger SDF.

Enligt milisen har civila områden bombats. Tusentals människor flyr från de angripna områdena, rapporterar Reuters.

Minst 15 människor har dödats varav åtta civila, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien, skriver nyhetsbyrån AFP. Dessutom har ett 40-tal skadats.

Under onsdagskvällen kom sedan beskedet från det turkiska försvarsdepartementet om att marktrupper har gått in på syrisk mark.

Under förberedelserna inför insatsen har bland annat en stor kolonn militärfordon setts rulla in vid staden Akçakale, enligt AFP:s utsända. Den ligger precis vid gränsen till syriska Tal Abyad, den andra av två orter som amerikanska soldater nyligen dragit sig tillbaka från.

Vädjar om flygförbudszon

SDF vädjar till USA och dess allierade att upprätta en flygförbudszon i området för att skydda de kurdiska styrkorna från turkiska attacker.

USA:s president Donald Trump beslutade i måndags att dra tillbaka amerikanska soldater från nordöstra Syrien. Han har dock gett motstridiga besked om vad detta egentligen innebär. Till en början tolkades det som att USA lämnade fältet helt fritt för en turkisk offensiv. Men efter häftig kritik på hemmaplan har Trump hotat att sänka Turkiets ekonomi om landet går för långt i sin militärinsats.

Annons

Han har också påstått att tillbakadragandet inte innebär att USA överger de kurdiska styrkor som varit Washingtons viktigaste bricka i striderna mot IS i Syrien. SDF – som offrat tusentals soldater för att krossa terrorrörelsen – kallar dock USA:s beslut för ett hugg i ryggen.

Nu uppger källor inom SDF att insatserna mot IS avbryts.

USA:s ambassadör i Ankara har kallats upp av utrikesdepartementet för att informeras om Turkiets militäroffensiv i nordöstra Syrien, rapporterar CNN Türk enligt Reuters.

Analytiker har varnat för att terrorrörelsen IS kan komma att återta mark i Syrien i det förmodade kaos som kan uppstå under den turkiska insatsen.

Samtal med Trump

Men Turkiet framställer sin offensiv som att den, utöver att driva bort kurdisk milis, även syftar till att ta över befälet i kampen mot IS.

"Under ett telefonsamtal med president Recep Tayyip Erdogan i söndags gick president Trump med på att föra över ledarskapet för kampen mot Islamiska staten till Turkiet", skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid Turkiets presidentkansli, i en artikel i The Washington Post.

Turkiets huvudsakliga mål har dock länge varit att driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena. Erdogan vill dessutom upprätta en "säker zon" i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurdiskdominerade områdena genom massinflyttning av sunnimuslimska arabiska syrier.

Filip Norman/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons