Trump prisar Danmarks statsminister

USA/Danmark Artikeln publicerades
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.
Foto: Niels Christian Vilmann/AP/TT
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.

USA:s president Donald Trump gör en helomvändning och kallar Danmarks statsminister Mette Frederiksen för "en underbar kvinna".

Samtidigt planerar USA att återigen öppna ett konsulat på Grönland, sedan Trumps idé om att köpa ön fått nobben.

Uttalandet kommer två dagar efter det att Trump ställt in sin resa till Danmark med anledning av att Frederiksen avfärdat hans idé om att köpa Grönland och kallat den "absurd".

Mette Frederiksen ringde upp Trump i torsdags.

– Vi hade ett bra samtal, säger den amerikanska presidenten.

– Vi har en väldigt god relation med Danmark, och vi kom överens om att prata senare. Men hon var väldigt trevlig. Hon ringde upp och jag uppskattade det väldigt mycket.

Danska utrikesdepartementet beskrev i torsdags samtalet mellan de två ledarna som konstruktivt. Etermediebolaget DR uppgav då att de diskuterade behovet av att utveckla ländernas samarbete och hanteringen av gemensamma säkerhetspolitiska utmaningar.

Nyhetsbyrån uppger också att Trumps regering planerar att öppna ett konsulat på Grönland för första gången sedan början av 50-talet. I ett brev till kongressen, som AP fått tillgång till, sägs att återöppnandet av konsulatet i Nuuk skulle vara en del av en större plan för att stärka USA:s närvaro i den arktiska regionen. Det skulle i så fall öppna nästa år.

USA:s konsulat på Grönland öppnade 1940 efter den nazistiska ockupationen av Danmark och stängdes 1953.