Stad evakuerad efter ammunitionsexplosion

Kazakstan Artikeln publicerades
Satellitbilder visar förödelsen på den enorma militäranläggningen i Kazakstan.
Foto: Maxar Technologies/AP/TT
Satellitbilder visar förödelsen på den enorma militäranläggningen i Kazakstan.

Tre personer har omkommit och 160 har skadats efter våldsamma explosioner i en militäranläggning i staden Arys i Kazakstan. Stora ammunitionslager sprängdes i bitar och hela staden har evakuerats.

Branden, som startade i måndags, utlöste ett 50-tal explosioner, rapporterar den ryska oberoende nyhetsbyrån Interfax.

– Enligt olika källor var det minst 30 explosioner. Ingen har någon exakt siffra, men vi antar att det var mellan 40 och 50 explosioner, sett till mängden ammunition som lagrades där, säger biträdande försvarsminister Timur Dandybayev på en pressträff i huvudstaden Nursultan.

Katastroftillstånd utlystes i staden i södra Kazakstan och runt 42 000 av stadens 45 000 medborgare evakuerades, enligt inrikesdepartementet.

På grund av explosionsrisken var det svårt att bekämpa elden. För att få en överblick över elden har försvarsdepartementet låtit en drönare flyga över platsen. På onsdagen brann det inte längre med öppna lågor.

"Men pyrande rök syns från tre platser", står det i ett uttalande från departementet.

I explosionerna spreds odetonerad ammunition över staden. Över 100 personer arbetar med att få bort och oskadliggöra blindgångarna som spridits på gator och i hus. Hittills har över 500 föremål hittats enligt försvarsdepartementet och staden har spärrats av under operationen på grund av explosionsrisken.

Militäranläggningen i Arys är 27 kvadratkilometer stor och innehåller 89 ammunitionsdepåer, skriver Interfax.