Annons

S antog plan för att vända opinionskrisen

Mer pengar till välfärden och stopp för gängvåldet ska vända Socialdemokraternas väljartapp.
Politik • Publicerad 22 november 2019
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommenterar de senaste opinionsmätningarna på väg in till Socialdemokraternas partistyrelse i högkvarteret på Sveavägen i Stockholm.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommenterar de senaste opinionsmätningarna på väg in till Socialdemokraternas partistyrelse i högkvarteret på Sveavägen i Stockholm.Foto: Karin Wesslen/TT
Partisekreterare Lena Rådström Baastad. Arkivbild.
Partisekreterare Lena Rådström Baastad. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Socialdemokraternas partistyrelse har antagit en mellanvalsstrategi som man hoppas ska vända det dystra opinionsläget.

Några detaljer ur planen lämnades inte ut efter mötet. Mycket handlar dock om att socialdemokraternas ministrar och andra partiföreträdare måste vara tydligare med vad partiet vill.

Annons

– Jag behöver kliva fram. Våra statsråd behöver klara av att både vara socialdemokrater, men också regeringsföreträdare, säger Rådström Baastad.

Låg lågt

Problemet för S är att regeringen är bunden av januariavtalet med Centern och Liberalerna. Där finns en hel del som S helst inte hade velat genomföra.

– Vi kommer att leva upp till januariavtalet varje dag, men vi behöver titta på hur vi hittar vår roll som partiorganisation, säger Rådström Baastad.

I avtalet har statsminister Stefan Löfven (S) tvingats gå med på att slopa värnskatten, förändra arbetsrätten och a-kassa, förändra arbetsförmedlingen i grunden och införa fri hyressättning vid nybyggnation.

Tiden efter att avtalet ingicks låg S relativt lågt med att föra ut sina framgångar bland de 74 punkterna.

– Vi som stort parti har också haft behov av att visa att vi kan och vill samarbeta och då låtit våra samarbetspartier få stort utrymme, säger Rådström Baastad.

Hon understryker att partiet måste visa att januariavtalet inte är målet, utan medlet för att få igenom socialdemokratisk politik.

Få stopp på våldet

Mellanvalsstrategin går också ut på att kunna visa resultat i för väljarna viktiga frågor. Rådström Baastad uppger att välfärden är prioritet nummer ett.

– Nu handlar det om att i varje förhandling prioritera välfärden, säger hon.

Januariavtalet innebär redan att statsbidragen till kommunerna ska höjas med 20 miljarder kronor under mandatperioden.

Annons

– Önskemål därutöver kommer vi att diskutera, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Philip Botström, ordförande för Socialdemokratiska Ungdomsförbundet, kräver att retoriken nu omsätts till praktik – och det snabbt.

"Jag förväntar mig nya initiativ och större tillskott till kommunerna, polisen och klimatet, senast i vårbudgeten", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Att få stopp på gängskjutningarna är också topprioritet för att vända opinionsläget. Det betonade flera toppnamn i partiet när de lämnade mötet.

– Vi måste kunna visa resultat när det gäller gängkriminaliteten, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Stram migrationspolitik?

Han pekar också på vikten av att ha "fortsatt kontroll" på migrationen.

TT: Vill S ha en stramare migrationspolitik än i dag?

– Vi vill ha en migrationspolitik som fungerar över tid.

TT: Är du inte otydlig där?

– Nej, det tycker jag inte. När jag tillträdde som minister tog Sverige emot 15 procent av alla asylsökande som kom till Europa. I dag tar Sverige emot tre procent, säger Johansson.

Annons

– Jag tänker se till att vi håller oss kvar på nivåer som vi har kontroll över.

Flera toppnamn i partiet talade om att opinionsläget är allvarligt när de anlände till partistyrelsesammanträdet på fredagsmorgonen.

"Är en ickefråga"

En av dem var LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson, även om han också påpekade att det inte är första gången S tappar i opinionsmätningar.

– Huvudorsaken är nog att många känner sig väldigt oroliga över om den stora migrationen lett till ökad brottslighet och hur man klarar sin trygghet. Många människor är nog också skraja där de bor, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) har fått kritik från olika håll efter sin intervju i SVT:s Agenda i söndags. Kritiken gick ut på att han var alldeles för otydlig när det gäller att svara på frågor om migrationens koppling till kriminaliteten.

Enligt riksdagsledamoten Pia Nilsson var det ingen diskussion om Agendaintervjun på partistyrelsemötet. Däremot kommenterade Löfven själv saken.

– Det är en ickefråga för oss nu, säger Nilsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons