Hammarbys skyttekung i EM-kvaltruppen

Fotboll Artikeln publicerades
Muamer Tankovic. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Muamer Tankovic. Arkivbild.

Hammarbys och allsvenskans skyttekung Muamer Tankovic belönas för sitt fina spel.

Den offensive mittfältaren är uttagen i Janne Anderssons landslagstrupp till EM-kvalet mot Färöarna 4 september och Norge fyra dagar senare.

Muamer Tankovic har varit en av allsvenskans bästa spelare i år. Hammarbys offensive pjäs toppar skytteligan på tolv mål och är också delad assistkung tillsammans med IFK Göteborgs Giorgi Kharaishvili.

Nu finns han med i landslagstruppen – igen.

Senast var under januariturnén i Qatar, där han fick chansen från start mot Island

– "Mujos" mognad det senaste året har varit fantastiskt bra. Han var med på januariturnén och visade en attityd och inställning till sitt fotbollsspel som var härlig att se, säger Janne Andersson.

Förbundskaptenen pekar också på att Tankovic är van vid spel på konstgräs, då matchen mot Färöarna spelas på just det underlaget.

– Det är klart att det är en faktor, sedan finns det ju andra spelare som är bra på konstgräs som inte är med. Men det är absolut inget negativt, säger Andersson.

Samtidigt saknas flera tongivande spelare i fotbollslandslaget. Ludwig Augustinsson och Viktor Claesson är borta på grund av skador, och även den naturlige ersättaren för Augustinsson på vänsterbacken, Martin Olsson, är skadad. Ersättare på vänsterbackspositionen blir Niklas Hult och Pierre Bengtsson.

Lägg därtill att det lyfts frågetecken för lagkaptenen Andreas Granqvists form, och att målvakten Robin Olsen inte får speltid i Roma. Både Granqvist och Olsen – som har spelat nyckelroller i Janne Anderssons landslag – finns däremot med i truppen.

Fakta

Fakta: Kvaltruppen

Målvakter: Robin Olsen, Roma, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Karl-Johan Johnsson, Köpenhamn.

Försvarare: Pierre Bengtsson, Köpenhamn, Niklas Hult, Aten, Mikael Lustig, Gent, Andreas Granqvist, Helsingborg, Pontus Jansson, Brentford, Filip Helander, Rangers, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Emil Krafth, Newcastle.

Mittfältare och anfallare: Jakob Johansson, Rennes, Sebastian Larsson, AIK, Gustav Svensson, Seattle, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Emil Forsberg, Leipzig, Jimmy Durmaz, Galatasaray, Albin Ekdal, Sampdoria, Alexander Isak, Real Sociedad, Sebastian Andersson, Union Berlin, Marcus Berg, Krasnodar, John Guidetti, Alavés, Muamer Tankovic, Hammarby.

 

Visa mer...