Annons

Sydafrika sätter in armén mot gängvåld

Kapstaden plågas av en nyuppblossad våg av blodigt, gängrelaterat våld som fått myndigheter att likna fattiga delar av staden vid krigszoner.
Nu vill landet ta krafttag mot våldet.
Sydafrika • Publicerad 12 juli 2019
Sydafrika sätter in hundratals soldater för att bekämpa gängvåld i Kapstaden. Arkivbild.
Sydafrika sätter in hundratals soldater för att bekämpa gängvåld i Kapstaden. Arkivbild.Foto: Schalk van Zuydam/AP/TT

Soldater sätts in för att hjälpa polisen att stävja våldet – en åtgärd som tidigare bara använts kring jul och nyår, då staden ofta sett en ökning av kriminalitet.

Sedan årsskiftet har runt 2 000 människor fått sätta livet till i Västra Kapprovinsen till följd av gängvåld. De flesta av dödsfallen har skett i de informella bosättningar, ofta kallade kåkstäder, runt Kapstaden där framför allt fattiga svarta bor och där hög arbetslöshet och missbruk fått gängproblematiken att spira.

Hög mordfrekvens

Annons

Enligt ett uttalande från försvarsdepartementet kommer flera hundra soldater att ingå i operationen Prosper, som planeras pågå från juli till oktober.

Beskedet kommer efter ett besök av polisminister Bheki Cele i den informella bosättningen Philippi, där flera mord skett bara den senaste veckan.

Kapstaden har bland den högsta mordfrekvensen i Sydafrika. Förra fredagen mördades sex kvinnor mellan 18 och 26 år när oidentifierade gärningsmän tog sig in i en bostad och öppnade eld. Dagen efter sköts två män till döds i just Philippi.

"Ohållbart"

Samtidigt konstaterar analytiker att den extrainsatta insatsen bara är en temporär lösning.

– Det är en kortsiktig, ohållbar respons på en kris, kommenterar Gareth Newham vid Institutet för säkerhetsstudier i Pretoria.

Tusentals unga män tros ingå i gängliknande konstellationer i de många fattiga, trångbodda bosättningarna utanför de centrala delarna av Kapstaden. Av stadens runt fyra miljoner invånare beräknas omkring en femtedel bo i informella bosättningar. Många av dem uppstod som ett led i apartheidregimens tvångsförflyttningar av svarta invånare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons