Sverige till EM-semifinal – talangen avgjorde

Bordtennis Artikeln publicerades
Truls Möregårdh avslutade med att säkra den svenska segern över England med 3–0.
Foto: Per Hällström/TT
Truls Möregårdh avslutade med att säkra den svenska segern över England med 3–0.

Han ställdes över i gruppfinalen.

Men i kvartsfinalen mot England säkrade 17-årige bordtennistalangen Truls Möregårdh en svensk semifinalplats mot Portugal genom seger i den avgörande matchen i lag-EM.

Kristian Karlsson såg till att Sverige vann mot Rumänien i gruppspelet. Men Sverigetvåan, som dragits med en fotskada, fanns inte med på banan när Sverige slog England i EM-kvartsfinalen i Nantes.

– Jag bestämde laget redan igår. Jag tyckte inte att Kristian Karlsson rörde sig så bra och jag har angelägna problem som har fem väldigt bra spelare att kunna laborera med, säger förbundskapten Peter Blomquist om beslutet.

Som tredje svensk klev i stället talangen Truls Möregårdh in i matchen.

"Lite spänd"

Han ställdes mot Samuel Walker i ett på förhand ovisst möte – bara fyra platser skiljer på världsrankningen. Och första set var jämnt där duon följdes åt poängmässigt innan engelsmannen Walker till slut vann med 11–9.

Därefter tillhörde matchen Truls Möregårdh. För svensken kom tillbaka och vann både andra (11–6), tredje (11–6) och fjärde set (11–9). Därmed säkrade han en semifinalplats och svensk medalj efter att Sverige vunnit med totalt 3–0 i matcher.

– Jag var lite spänd i inledningen. Men även om jag förlorade första set kände jag att jag hade spelet. Det kändes bra, säger Möregårdh.

"Bedrövlig match"

Innan dess hade både Jon Persson och Mattias Falck hunnit stå för imponerande insatser i sina matcher och kört över Liam Pitchford respektive Paul Drinkhall med 3–0 och 3–1 i set till svenskarnas favör.

Englands svenske förbundskapten Marcus Sjöberg var mycket besviken efter förlusten.

– Vi gör en bedrövligt dålig match, alla våra spelare viker ned sig helt. Om de kommit upp i sin standard hade vi kunnat bjuda på bättre motstånd, säger han.

I lördagens semifinal väntar Portugal, som besegrade Österrike med 3–1 i matcher i kvartsfinalen.

Matchen börjar 16.00.