Sverige klart för EM 2020 – så gick det till

Sverige är klart för fotbolls-EM 2020.
Resan dit? Den präglades till mångt och mycket av en anfallares stora genombrott i landslaget, en galen Norgehistoria i Oslo, en käftsmäll i Madrid – och ett avslutande styrkebesked i Bukarest.
Fotboll • Publicerad 15 november 2019
Robin Quaison, vänster, är Sveriges bäste målskytt i EM-kvalet med fem fullträffar. Här firar han sitt mål borta mot Rumänien.Foto: Janerik Henriksson/TT

23 mars: Sverige–Rumänien, 2–1

Matchen där Robin Quaison fick sitt genombrott i landslaget och erövrade en given startposition. Mainz-anfallaren satte 1–0 i den första halvleken mot Rumänien innan Viktor Claesson ökade på till 2–0. Det var dock inte utan darr på ribban som Blågult ordnade en drömstart i EM-kvalet. Matchen slutade 2–1 efter några nervösa slutminuter på Friends arena.

26 mars: Norge–Sverige, 3–3

Mötet med Lars Lagerbäcks Norge blev rena vilda västern-dramat på Ullevål där varken hemma- eller bortalaget klev av planen speciellt nöjd. Norge gick mot en klar seger men tappade 2–0 till 2–3 inom loppet av 21 minuter i andra halvlek, detta efter mål av Robin Quaison och Viktor Claesson. Det blev dock ingen klassisk svensk vändning eftersom OIa Kamara satte kvitteringen till 3–3 efter 97 spelade minuter.

7 juni: Sverige–Malta, 3–0

Sverige gjorde det som krävdes men inte så mycket mer. Det dröjde till den 50:e minuten innan Viktor Claesson gav Blågult ledningen mot Malta och till den 81:a innan nästa mål föll. Det stora glädjeämnet? Att Alexander Isak var den som fick äran att göra 2–0. Superlöftet ersatte Marcus Berg i den andra halvleken och noterades för sitt första tävlingsmål för Sverige. Robin Quaison ordnade sedan 3–0 i 85:e.

10 juni: Spanien–Sverige, 3–0

Nej, det var inte mycket som gick Sveriges väg på Santiago Bernabéu-stadion i Madrid. Efter att nyckelspelaren Viktor Claesson klivit av med en korsbandsskada efter 27 minuter lossnade det för spanjorerna i den andra halvleken. Sergio Ramos satte 1–0 på straff innan Alvaro Morata och Mikel Oyarzabal utökade med varsitt mål. Att målvakten Robin Olsen var Sveriges bästa spelare säger en del om matchbilden.

5 september: Färöarna-Sverige, 0–4

Trots förvarningar om svårspelade förutsättningar på konstgräset i Torshavn lämnade Sverige Färöarna med en kassaskåpssäker seger i ryggsäcken. Alexander Isak fick chansen från start och tackade för förtroendet genom att göra både 1–0 och 2–0. Sverige vann med 4–0 efter att Victor Nilsson Lindelöf och Robin Quaison, för dagen yttermittfältare, ökat på målskörden.

8 september: Sverige-Norge, 1–1

Återigen ett oavgjort resultat i det skandinaviska derbyt, något som svenskarna kanske skulle vara mest glada för. Stefan Johansen gav Norge välförtjänt ledningen efter ett kostsamt bolltapp av mittbacken Andreas Granqvist precis före halvtidsvilan. Emil Forsberg kvitterade dock efter 60 minuters spel och säkrade därmed en viktig poäng för Sverige.

12 oktober: Malta–Sverige, 0–4

Matchens huvudperson – såväl före, under som efter mötet på Malta – blev en viss Marcus Danielson. Djurgårdens mittback kallades in som extraspelare då Pontus Jansson lämnat återbud och fick överraskande nog chansen från start. Hur han svarade? Genom att hålla sig framme och sätta 1–0 på hörna efter elva minuter. Sverige vann med 4–0 efter två straffmål av Sebastian Larsson och ett självmål i den andra halvleken.

15 oktober: Sverige–Spanien, 1–1

En match som Janne Andersson i efterhand skulle komma att kalla en av de bästa Sverige gjort sedan han tillträdde som förbundskapten. Blågult var visserligen hårt tillbakatryckt inledningsvis, men åt sig in i matchen och tog ledningen i den andra halvleken. Detta genom en efterlängtad fullträff från Marcus Berg – anfallarens första landslagsmål på 329 dagar. Spanien kvitterade dock på tilläggstid och säkrade därmed en EM-plats.

15 november: Rumänien-Sverige, 0–2

En seger var det som krävdes för att kunna kvittera ut EM-biljetten redan i den näst sista kvalomgången – och det var precis det Sverige levererade. I en urstark första halvlek tog man en bekväm 2–0-ledning genom Marcus Berg och Robin Quaison – hans femte mål i kvalspelet – och resultatet höll sig matchen ut. Det svenska EM-avancemanget överskuggades dock av rasistiska glåpord från delar av den rumänska publiken riktade mot Alexander Isak som byttes in i den andra halvleken.

18 november: Sverige–Färöarna