Annons

Var femte barn lever i konfliktzon

Världens barn har det allt bättre. Trots det lever 420 miljoner barn i eller i närheten av en konfliktzon.
Barn • Publicerad 28 maj 2019
Ett av fem barn i världen lever i eller i närheten av en konfliktzon, visar en ny rapport från Rädda barnen. Men generellt sett har ändå mycket förbättrats för barnen de senaste 20 åren. Arkivbild
Ett av fem barn i världen lever i eller i närheten av en konfliktzon, visar en ny rapport från Rädda barnen. Men generellt sett har ändå mycket förbättrats för barnen de senaste 20 åren. ArkivbildFoto: Ben Curtis

För tredje året i rad har Rädda barnen släppt en rapport om situationen för världens barn. Årets rapport jämför vardagen med den år 2000. På i stort sett alla områden syns förbättringar. 4,4 miljoner färre barn dör varje år före fem års ålder, 115 miljoner färre barn tvingas lämna skolan i tidig ålder och 3 miljoner färre tonårsflickor blir mödrar varje år.

– Som helhetsperspektiv har situationen förbättrats på flera områden i de 173 av 176 länder som har granskats, säger Lena Ingelstam.

Annons

Men många problem kvarstår. Ingelstam tar Rwanda som exempel.

– Rwanda är ett av världens fattigaste länder, men har gjort stora framsteg. Det vi ser är att där det finns en stor andel kvinnor i regering eller parlament så bidrar det till politiska beslut som gynnar barnen. I Rwanda ser vi ett samband mellan många kvinnor som fattar beslut och satsningar på exempelvis vårdsektorn.

Negativ trend

Rädda barnens rapport är tydlig med att antalet barn som befinner sig i eller i närheten av en konfliktzon ökar. 2017 bodde vart femte barn, 420 miljoner, 50 kilometer eller närmre en konfliktzon. En fördubbling sedan 1995.

– I Syrien till exempel är kriget inne på sitt nionde år. Det handlar såklart om barn som är i livsfara. Men vi hoppas att det blir fred och att vi kan samarbeta med landets regering för att bygga upp hälsovård och undervisning. Det tar lång tid och behövs mycket resurser, säger Lena Ingelstam.

Sverige i topp

Sverige stärker sin position i rapporten och går från tredje till andra plats på listan. Bara Singapore får ett bättre betyg när det kommer till skydda unga från risken att få barndomen avbruten i förtid.

– Vi har ändå utmaningar i Sverige. Klyftorna ökar. Det får effekter för barnen. Vi vet att i vissa utsatta områden går barn ut skolan utan godkända betyg. Vi ser också att den psykiska ohälsan ökar, säger Lena Ingelstam.

– Vi måste titta på varje land för sig. Men med det sagt måste vi självklart satsa allt vi har på att skydda de mest utsatta barnen, och det är barnen som lever i konflikt.

Ingelstam säger att den som har svårt att ta till sig siffrorna kring barns vardag borde lyssna på barnen direkt istället.

– När vi får barns egna röster blir det mer begripligt, säger hon.

I rapporten finns en hälsning till världens ledare från Diella, 12 år från Burundi, som för tillfället bor i ett flyktingläger i Rwanda:

"Kära ledare, vi behöver er hjälp. Vi, barnen som bor här, lider mycket. Om ni kan fixa kläder och skor till oss vore det bra. Om ni kan hitta hårklippningsmaskiner vore det också bra, eftersom vi lider av sjukdomar från smutsigt hår. Jag saknar mina grannar, skola, klasskamrater och delar av min familj. Jag saknar mangoerna och avokadoerna vi brukade äta".

Marcus Alexandersson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons