Svensk-finskt i topp i sökningar om EU-valet

EU-valet Artikeln publicerades
Svenskar och finländare googlar flitigt frågor om EU-valet. Arkivbild.
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP-TT
Svenskar och finländare googlar flitigt frågor om EU-valet. Arkivbild.

Sverige och Finland toppar bland EU-länderna när det gäller nätsökningar efter information om EU-valet, enligt statistik från de gångna sju dagarna från sökföretaget Google.

Andelen av alla Googlesökningar som handlar om EU-valet är mer än dubbelt så stor i Sverige som i exempelvis i Danmark eller Italien. Och jämfört med Storbritannien är andelen drygt tre gånger så hög i Sverige.

Allra minst andel sökningar om EU-valet görs enligt Googles mätningar i östeuropeiska länder som Bulgarien, Rumänien och Ungern.

Statistiken gäller bara sökningar som gjorts med Google och inte med andra verktyg och sajter som kan användas för att hitta information om EU-valet. Den är inte heller justerad för internetvanor i olika EU-länder.

Sett över hela EU är den tredje och fjärde vanligaste frågan som ställts på svenska. De lyder: "Vad ska jag rösta på i EU-valet 2019?" och "Vad vill partierna i EU-valet?"

Joakim Larsson, kommunikationschef på Google Sverige, tycker att mätningen visar ett högt mått av vetgirighet i Sverige inför valet på söndag och hoppas att det ska avspegla sig i ett högt valdeltagande.

Fakta

Fakta: De vanligaste sökningarna om valet

Den allra vanligaste frågan i Googlesökningar i EU med koppling till EU-valet de gångna två dagarna var på portugisiska och handlade om var röstlokalerna finns. Den näst vanligaste var italiensk och handlade om röstproceduren.

Här är några vanliga frågor om EU-valet som svenskar söker på med Google:

Vad ska jag rösta på?

Vad vill partierna?

Var förtidsröstar jag?

Röstlokaler?

Hur röstar jag?

Valkompass?

Valbarometer?

Rösta utan röstkort?

EU-val, hur ofta?

Vem får rösta?

Hur påverkar EU-valet mig?

Källa: Google Sverige

Visa mer...