Annons

Ledarskap en stötesten i Sudansamtal

Samtalen om en övergång till civilt styre i Sudan fortsätter, men parterna träter om vem som ska leda den treåriga regeringen.
Demonstranterna insisterar på en civil ledare, medan armén vill se en militär.
Sudan • Publicerad 20 maj 2019
Militärrådet leds idag av general Mohamed Hamdan Dagalo, näst längst till höger i bild. Arkivbild.
Militärrådet leds idag av general Mohamed Hamdan Dagalo, näst längst till höger i bild. Arkivbild.Foto: AP/TT

Samtalen mellan det ledande militärrådet och företrädarna för demonstranterna pågick ända in på småtimmarna natten till måndag. Därefter avbröts det – parterna hade inte kommit överens.

En uppgörelse var aviserad redan förra veckan, men sköts upp efter att det utbrutit våld vid två protester i huvudstaden Khartoum.

Annons

"Vi har ingen brådska med den avgörande segern. Vilket resultatet än blir kommer det att bli ett steg framåt", twittrar gruppen SPA som startade protestkampanjen mot den nu avsatte presidenten Omar al-Bashir i december.

Ledarposten

Oenigheten grundar sig i frågan om vem som ska leda övergångsregeringen, enligt en av företrädarna för Alliansen för fred och förändring (AFC) som deltog i samtalen.

– Militären insisterar fortfarande på att övergångsregeringen bör ledas av någon från militären. De rättfärdigar det med att hävda att landets säkerhet är hotad, säger Satea al-Haj från AFC.

– Men det internationella samfundet och Afrikanska unionen kommer inte att acceptera ett militärt styre. Folket i Sudan vill ha en civil regering, fortsätter han.

Enligt generallöjtnant och talesperson för militärrådet, Shamseddine Kabbashi, ska samtalen återupptas under måndagskvällen. En AFP-reporter på plats säger att samtalen verkligen startat.

Militärrådets ställföreträdande chef Hamdan Dagalo uppger i ett uttalande att en överenskommelse är att vänta inom kort.

Beslutat om parlament

Förra veckan kom parterna överens om en övergångsregering, vars mandat ska löpa i max tre år och följas av fria, demokratiska val. Ett parlament ska också grundas, med 300 medlemmar, varav majoriteten ska utgöras av nyckelpersoner från proteströrelsen.

Sudan styrs i dag av en militärjunta, sedan den mångårige presidenten Omar al-Bashir tvingades bort från makten i april.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons