Spansk kohandel väntar efter hätsk valspurt

Spanien Artikeln publicerades
Partiledarna för konservativa Partido Popular, Pablo Casado, vänsteralliansen Unidas Podemos, Pablo Iglesias, socialdemokratiska PSOE, Pedro Sánchez och liberalkonservativa Ciudadanos, Albert Rivera, poserar för kamerorna inför en av slutdebatterna i tisdags.
Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Partiledarna för konservativa Partido Popular, Pablo Casado, vänsteralliansen Unidas Podemos, Pablo Iglesias, socialdemokratiska PSOE, Pedro Sánchez och liberalkonservativa Ciudadanos, Albert Rivera, poserar för kamerorna inför en av slutdebatterna i tisdags.

Socialistpartiet (PSOE) väntas bli störst i Spaniens parlamentsval – efter en hätsk valkampanj laddad med Katalonienkris och ultrahögerns frammarsch.

Men svåra förhandlingar kommer att krävas för att få ihop en regeringsduglig majoritet.

Kolbitar, hörselkåpor och en griffeltavla. De svenska partiledarna utmärkte sig genom användande av rekvisita i valrörelsen 2014.

Men deras spanska kollegor tog konceptet snäppet längre under inför söndagens val. Mitt under en het ordväxling om Katalonien fick PSOE-ledaren Pedro Sánchez ta emot ett exemplar av sin ifrågasatta doktorsavhandling från motståndaren i liberalkonservativa Ciudadanos, Albert Rivera.

Ett sätt för Rivera att understryka sin beskrivning av Sánchez som en lögnare.

Premiärministern kontrade omedelbart med att lägga en bok om det högerextrema partiet Vox, med vars hjälp Ciudadanos svingat sig till makten i Andalusien, på Riveras bord.

Bland andra saker partiledarna plockade fram fanns ett brev, ett inramat foto och en meterlång lista.

– Ni pratar i mun på varandra, det går inte att höra er! Och jag passar på att påminna om att vi frågade om arbetslösheten, försökte programledaren förgäves flika in.

Ökad polarisering

Just ekonomin har denna gång fått stå tillbaka för en mer värdeorienterad debatt. Den traditionella dominansen för PSOE och konservativa Partido Popular (PP) är definitivt bruten i och med framgångarna för Vox, som väntas ta plats i parlamentet som det femte betydande partiet i den nationella politiken.

Det har gett en ökad polarisering i frågor såsom jämställdhet, migration och den avgående socialistregeringens beslut att gräva upp diktatorn Francisco Francos kvarlevor. Anklagelser om korruption har också kastats till höger och vänster.

Men striden har kanske stått hårdast om Katalonien.

Ciudadanos, PP och Vox utmålar premiärminister Pedro Sánchez som en förrädare på grund av hans dialog med de katalanska separatisterna. Sánchez har lovat regionen större autonomi men vägrat gå med på en folkomröstning om självständighet. Det fick de små separatistpartier som PSOE lutade sig emot i parlamentet att dra undan sitt stöd vilket tvingade fram det stundande valet.

Kan bli spännande

Men PSOE, som enligt de sista mätningarna ser ut att bli störst med runt 30 procent av rösterna, kan tvingas söka nytt stöd från samma partier för att pussla ihop en majoritet. Det räcker nämligen inte att förhandla med vänsteralliansen Unidas Podemos, som ser ut att backa till runt 14 procent.

De tre högerpartierna väntas inte heller nå gemensam majoritet.

Med en stor andel osäkra väljare och ett förbud för opinionsmätningar under valspurtens sista dagar kan söndagskvällen ändå bli oväntat spännande.

Fakta

Bakgrund: Spanska val

Sedan diktatorn Franco dog 1975 fick Spanien en demokratisk konstitution 1978.

Fram till 2015 dominerades spansk politik helt av socialistpartiet PSOE och konservativa PP. Men i valet det året gjorde två nya och populistiska partier bred entré i parlamentet: vänsterpartiet Podemos och liberalkonservativa Ciudadanos. Det ritade om spelplanen och sedan dess har landet haft svaga minoritetsregeringar.

I juni 2018 tog PSOE regeringsmakten efter en misstroendeomröstning mot premiärministern och PP-ledaren Mariano Rajoy, där mindre katalanska och baskiska nationalistpartier röstade med PSOE.

I februari utlyste PSOE-ledaren Pedro Sánchez nyval sedan regeringens budget röstats ned i parlamentet – med de katalanska separatistpartiernas bistånd.

Nyvalet nu den 28 april innebär det tredje spanska parlamentsvalet på knappt fyra år (ordinarie val skulle egentligen ha hållits i mitten av nästa år). Valkampanjen kulminerar på fredag. Lördag är traditionellt tillägnad reflektion.

Den 26 maj får spanjorerna åter bege sig till valurnorna. Då är det dags för kommun- och regionalval samt val till Europaparlamentet.

Visa mer...