Annons

Så nära ny hjältesaga – men ändå en tung poäng

Det var så nära. Tack vare en målvakt som tagit allt och en målskytt som fått höra av allt och alla att han inte kan göra mål.
Det kan han, Marcus Berg.
Landslaget höll på att skriva ett nytt kapitel i svensk fotbolls hjältesaga. Men i andra tilläggstidsminuten kvitterade Spanien.
Fotboll • Publicerad 15 oktober 2019
Marcus Berg jublar efter målet som tog landslaget närmare EM-slutspelet till sommaren.
Marcus Berg jublar efter målet som tog landslaget närmare EM-slutspelet till sommaren.Foto: Anders Wiklund/TT

1–0 hade betytt klackarna i taket, men 1–1 – som det slutade efter Rodrigos sena kvittering – är när allt kommer omkring inte så tokigt ändå.

För i Bukarest gjorde Norge som Spanien, kvitterade med en av matchens sista bollkontakter och i tabellen är ställningen oförändrad.

Annons

Spanien är tabelletta och EM-klart, Sverige skuggar som tvåa, före Rumänien och Norge. Oavgjort borta mot Rumänien i november och seger mot Färöarna i sista matchen och landslaget tar andraplatsen som ger EM-spel.

Robin Olsen hade en av sina svettigaste landskamper på Santiago Bernabéu i Madrid i juni – och det var inte för att det var sommar. Den kvällen var ändå inget mot vad som väntade honom i höstrusket i Solna, i ett regn som virvelvindarna inne på Friends arena förde åt alla håll.

"Det är den här sortens matcher alla vill spela, som man motiveras av", sade han flera gånger i förhandssnacket.

Först ord. Sedan verkstad.

Fenomenal i målet

Olsen var fenomenal. Utan hans bravader mellan stolparna hade den spanska pressen rapporterat hem redan efter en kvart att biljetten till EM-slutspelet kvitterats ut.

Fabián Ruiz tunga vänsterskott, Rodris närskott, Gerard Morenos nick... räddningarna var högkaratig men den som stack ut, som lever långt efter kvällens 90 minuter, var paraden på Thiago Alcántaras friläge.

Spanjoren fintade läckert bort Olsen och skulle bara vinkla in bollen när den ceriserosaklädde landslagsmålvakten fick ut en näve. En räddning i världsklass – och absolut nödvändig för att hålla Sverige kvar i matchen.

Det var så långt Olsen mot Spanien och inget, absolut inget, talade då för den scenförändring som skulle komma.

Den spanska dominansen var närmast total. Med precisa krossbollar drogs det svenska försvaret i sär när spanjoren konsekvent skickade fram sina ytterbackar Dani Carvajal och Juan Bernat längs kanterna.

Växte in i matchen

Med en någorlunda normal utdelning, sett till chanserna, kunde Spanien haft 2–0 eller 3–0 redan efter en kvart – och skickat Janne Andersson & Co redan där och då till en oviss ödesmatch mot Rumänien på nationalarenan i Bukarest.

Annons

Först efter 20 minuter kom Sverige till en första, ordnad attack, initierad av den begåvade Kristoffer Olsson.

Plötsligt klevs det fram, sattes press, vågades.

Mikael Lustigs tunga distansskott på halvvolley beredde inte David de Gea några större problem, men det var en föraning om att även Olsens kollega skulle sättas i kvalificerat arbete.

Lustig var snart inblandad igen. Robin Quaison nickade hans inlägg, riktade bollen mot strax under ribban, men de Gea fick ena näven på bollen och styrde den till hörna. Sveriges i särklass främsta chans så långt, en konsekvens av en markant scenförändring. Ouaison och Emil Forsberg fick lägen, Pierre Bengtsson skickade in sina farliga skott till hörnor.

Höll fast vid Berg

Något var på gång, det låg i luften, som en gång på Råsunda i EM-kvalet 2006. Tro kan försätta berg, men tålamod är en dygd.

Förbundskaptenen Janne Andersson var under tryck från experter och sakliga kritiker att spela Alexander Isak.

Han höll fast vid Marcus Berg.

Fingertoppskänsla? Jo, visst, men veteranen var på planen för att han vet, in minst detalj, vilket jobb som krävs av honom. Kommer målen är det en bonus. Få har den senaste tiden dragits i smutsen på sociala medier som Berg.

När han hamnade mitt i det stora kramkalaset efter 1–0-målet fem minuter in i andra halvlek, var det mer än kollektiv lycka som visades.

Laget unnade Berg det målet.

Annons

Quaison lyfte in, Berg vann nickduellen, men de Gea räddade. Forsberg nådde returen, de Gea var på nytt i vägen, men Berg, vid mållinjen, nickade in sitt förmodligen lättaste och mest efterlängtade mål.

Resten handlade om att hålla emot, inte slarva, ta vara på de möjligheter som gavs. Det gick nästan men Spanien fick sista ordet.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons