Annons

Spanien och Bolivia i diplomatisk fnurra

Spanien skickar utredare till Bolivia sedan ett diplomatiskt bråk blossat upp. En incident med spanska diplomater på Mexikos ambassad i huvudstaden La Paz har retat upp Bolivia rejält.
Bolivia • Publicerad 28 december 2019
Mexikos ambassad i Bolivias huvudstad La Paz. Bild från annandagen.
Mexikos ambassad i Bolivias huvudstad La Paz. Bild från annandagen.Foto: Luis Gandarillas/AP/TT

I botten ligger det pågående diplomatbråket mellan Mexiko och Bolivia. Ett 20-tal personer med anknytning till Bolivias tidigare regering befinner sig på Mexikos ambassad. Ett antal av dem är efterlysta av den nya regeringen.

De spanska diplomaterna Christina Borreguero och Álvaro Fernández hade ett inbokat möte med den mexikanska ambassadören María Teresa Mercado på fredagen.

Annons

Men utanför ambassaden stoppade boliviansk polis de två diplomatfordon som Borreguero och Fernández och en grupp spanska säkerhetsvakter färdades i.

Protesterar vilt

Bolivias utrikesminister Karen Longaric motiverar polisens ingripande med att vakterna var maskerade.

– Vad var motivet för Spaniens konsul (Fernández) att besöka Mexikos ambassadör i sällskap av personer med täckta ansikten och antagligen beväpnade? undrar hon.

– Spansk ambassad- och säkerhetspersonal är inte bemyndigad att i Bolivia bära vapen eller ha utstyrsel som döljer deras identitet.

Enligt Karen Longaric har Spanien brutit mot diplomatisk praxis och missbrukat sina diplomatiska privilegier. Därför har Bolivia lämnat in en officiell protest till Spanien för en "allvarlig kränkning av Bolivias suveränitet". Kopior på skrivelsen går även till EU, FN och OAS (de amerikanska staternas organisation).

Förnekar fritagning

Det spanska utrikesdepartementet meddelade på lördagen att en delegation ska resa till La Paz för att närmare undersöka händelsen.

Det var ett rent artighetsbesök av Borreguero och Fernández, betonar spanska UD, som oreserverat dementerar att besöket "skulle ha syftat till att underlätta för personer som beviljats asyl på området att ta sig ut".

Bland dem som sökt skydd på Mexikos ambassad finns bland andra tidigare ministrar i den numera landsflyktige ex-presidenten Evo Morales regering.

Enligt den spanska tidningen El País har det cirkulerat uppgifter om att besöket var ett försök att få ut Juan Ramón Quintana, en av Morales närmaste ministrar som interimsregeringen anklagat för uppvigling och terrorism.

Uppskruvat läge

Morales fick politisk asyl i Mexiko efter att ha lämnat presidentposten den 10 november. Han har därifrån flyttat till Argentina.

Annons

Den diplomatiska krisen mellan Bolivia och Mexiko har eskalerat på sistone.

Mexiko rasar mot Bolivias närgångna bevakning av ambassaden med "stora skaror" poliser och militärer.

Bolivia å sin sida går i taket för att Mexiko skyddar ex-ministrar som, enligt landet, borde ställas inför rätta.

Vägrade promenera

Hur gick det annars med de spanska diplomaternas besök?

Jodå, de fick gående ta sig in på ambassadområdet. Efter mötet med ambassadör Mercado följdes sällskapet ut till residensets terrass. Där skulle de spanska diplomatbilarna ha hämtat dem. Men de dök inte upp. I stället hördes skrikande utifrån och ambassadören tog med sig besökarna in igen.

Till slut fick spanjorerna tag i någon på Bolivias UD. Beskedet var de skulle promenera ut och leta upp sina bilar. Diplomaterna vägrade. Först efter en timme uppenbarade sig en departementsbil och åtminstone en liten del av denna diplomatiska kalabalik var löst.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons