Sörenstams kamp: "Vi får inte ge upp"

Golf Artikeln publicerades
Världens främsta damgolfare Annika Sörenstam driver nu en stiftelse och arrangerar juniortävlingar för världens främsta flickamatörer. Nu hålls Annika Invitational Europe på Vasatorps GK utanför Helsingborg.
Foto: Johan Nilsson/TT
Världens främsta damgolfare Annika Sörenstam driver nu en stiftelse och arrangerar juniortävlingar för världens främsta flickamatörer. Nu hålls Annika Invitational Europe på Vasatorps GK utanför Helsingborg.

Som spelare bröt Annika Sörenstam själv barriärer för en ökad jämlikhet inom golfen.

Nu gör hon det för nästa och nästnästa generation.

För över 16 år sedan skrev Annika Sörenstam idrottshistoria när hon blev den första kvinnan på över 50 år som ställde upp på herrarnas USA-tour. Fem år senare avslutade världens segerrikaste damgolfare – 89 proffssegrar, varav 10 majortitlar – sin proffskarriär.

Nu reser hon världen runt och arrangerar sin juniortävling för framtidens golfstjärnor.

"Ge tillbaka till sporten"

– Det är ett sätt för mig att kunna ge tillbaka till sporten och tjejgolfen. Och framför allt känner jag att det är viktigt att inspirera de här tjejerna på olika sätt, säger Sörenstam inför Annika Invitational Europe, som i veckan avgörs på Vasatorps golfklubb utanför Helsingborg.

Sörenstam känner att hon kan vara ett ännu större språkrör för en ökad jämställdhet nu jämfört med när hon själv spelade.

– Eftersom det inte är personligt nu, det är för nästa generation, eller snarare två generationer. Vi får inte ge upp, vi måste ju fortsätta. Det är fortfarande fler killar som spelar golf, säger 48-åringen.

TT: Jämställdhet debatteras i nästan alla sporter och ofta handlar det om möjligheten till att försörja sig på sin sport – hur bra är golfen i den aspekten?

– Vid en jämförelse mellan dam- och herrgolfen är det en stor skillnad. Helt klart. Men tittar man på vad vi började med och vart vi har kommit så har vi kommit rätt långt. Även om killarna nästan har kommit ännu längre. Så det är fortfarande inte i närheten, tyvärr, säger Sörenstam.

"Finns möjligheter för alla"

Å andra sidan framhåller hon att golfen är lyckligt lottad i jämförelse med många andra sporter.

– Vi har ju tävlingar runt om i världen. Vi kan ändå försörja oss på en sport, det är det inte många som kan. Då kan man ju inte sitta och gnälla direkt. Å andra sidan måste man ju fortsätta att jobba vidare, säger hon.

Mer jämlika förutsättningar och större prispengar är viktiga, men av lika stor vikt är symbolhandlingar. När konservativa Augusta National – golfklubben i amerikanska Georgia som är årlig värd för herrarnas majortävling US Masters – i våras arrangerade en damtävling för första gången i historien gav det eko i golfvärlden.

– Det är nog ett av de största initiativen för damgolfen på många, många år. Och inte bara för amatörer, utan snarare över huvud taget för damgolf och damsport. Det är också ett sätt för golfen att visa att det finns möjligheter för alla, säger Sörenstam om tävlingen för världens främsta flickamatörer.

Saknar en svensk tävling

Sverige är en av världens mest framgångsrika golfnationer på damsidan genom tiderna, men det är nu fyra år sedan landet arrangerade en tävling på damernas Europatour. Den senaste upplagan avgjordes just på Vasatorps GK 2015.

– Om vi nu ska prata om jämlikhet så har vi nu en herrtävling. Varför ska vi inte ha en tjejtävling då? Att visa att vi menar allvar när det gäller jämlikhet. Att visa att vi menar allvar att ge våra egna spelare möjligheter att spela en proffstävling här hemma, säger Annika Sörenstam.

Fakta

Fakta: Annika Sörenstam

Född: 9 oktober 1970.

Bor: Orlando, Florida.

Familj: Maken Mike McGee, barnen Ava, 9, och Will, 8.

Främsta meriter som proffs: 89 segrar, varav 72 på LPGA-touren. Totalt tio majors: tre US Open, tre Nabisco Championship, LPGA-mästerskapet tre gånger och en gång British Open. Spelade Solheim Cup för Europa åtta gånger. Vinnare av Jerringpriset och Svenska Dagbladets guldmedalj, utsedd till Årets idrottare, flera gånger utsedd till Årets spelare och vinnare av penningligan.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Annika Sörenstam

Annika Invitational är en internationell juniortävling för flickor som arrangeras av Annika Sörenstam. Den spelas i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Asien och Nya Zeeland.

Årets Europaupplaga avgörs på Vasatorps GK utanför Helsingborg. De 79 högst rankade flickorna i Europa – varav 20 är från Sverige – deltar i tävlingen.

Under tävlingen hålls även workshops och föreläsningar om kost, fysik och stegen mot collegegolf.

Visa mer...