Annons

SMHI: Fortsatt varmt när solen tittar fram

Semestern kanske har tagit slut, och dagarna känns kortare och kortare. Men än är hösten inte här, och temperaturmässigt håller sig sommaren kvar både i luften och i havet – ett tag till.
Väder • Publicerad 13 augusti 2019
Sensommardopp i Malmö. Arkivbild.
Sensommardopp i Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

I de nordligaste fjällen har SMHI:s mätstationer redan visat på hösttendenser, men än dröjer det innan kylan kryper ned över landets mellersta och sydliga delar.

– Gör man ett snitt över maxtemperaturen i augusti över 30 år, perioden 1961–1990, så ligger den på runt 19–20 grader i stora delar av Götaland och Svealand, 16–17 grader i nordvästra Svealand och Norrlands kust- och inland och något svalare i fjällen. I nuläget finns inget som tyder på att årets augusti sammantaget skulle bli kallare än vanligt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Annons

Att det blir ytterligare en värmebölja där temperaturerna klättrar till 30-strecket är dock att hoppas på för mycket, tror Söderberg. Men än kan solen värma ordentligt, när den väl tittar fram.

– Det är inte ovanligt att temperaturen kan nå 20–25 grader på sina håll även i slutet av augusti. Men det är för tidigt att säga hur det blir i år, säger hon.

Vattnet som varmast nu

Att hoppa över ett augustidopp i det blå med motiveringen att sommaren är slut håller inte heller, enligt väderstatistiken.

– Tittar vi på sommaren kalendariskt, det vill säga juni, juli och augusti, så är vattnet ofta mest behagligt i augusti eftersom det värmts upp under flera månaders tid, säger Söderberg.

TT: Hösten är med andra ord inte här?

– Det kanske kan kännas lite höstigt när en varm och solig period övergår till att bli ostadig, så som det varit på många håll den senaste tiden, och även kommer fortsätta att vara framåt. Men det ostadiga vädret hade lika gärna kunnat komma i juli, och övergått till att vara soligt nu. Då hade kanske känslan av sensommar varit tydligare och hösten känts mer avlägsen, säger Söderberg.

Höst ur ett meterologiskt perspektiv blir det först när dygnsmedeltemperaturen sjunker under tio grader och håller sig där i fem dygn. Och även om mätstationerna längst i norr redan ger höstsignaler dröjer det innan hösten tar ett grepp om landets mellersta och sydliga delar.

– Längst i söder brukar den meteorologiska hösten infinna sig först i början av oktober, säger Sofia Söderberg.

Filip Joelsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons