Brasilien kryssade – efter tre bortdömda mål

Trots ett stort spelövertag fick Brasilien nöja sig med 0–0 mot Venezuela i Copa América – efter att ha fått tre (!) mål bortdömda.
Värdnationen toppar dock fortsatt grupp A.
Fotboll • Publicerad 19 juni 2019
Besvikna brasilianska spelare i Salvador.
Besvikna brasilianska spelare i Salvador.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Det blev en snårig match i Salvador, som slutade med upprörd besvikelse för den brasilianska publiken. De fick se sitt lag få tre mål bortdömda i det mållösa mötet med väntade bottenlaget Venezuela.

Två av besluten kom efter videogranskning.

Först fick Roberto Firmino ett mål bortdömt i slutet av första halvlek efter gruff.

En timme in i matchen var det dags igen. Då trodde Gabriel Jesus att han gett hemmalaget ledningen, men målet dömdes bort för offside efter en lång VAR-bedöming.

"Fick rättvisa"

Och sedan, i slutminuterna, nätade Phillipe Coutinho från nära håll men än en gång underkändes målet efter videogranskning.

Trots kaoset var Brasiliens förbundskapten Tite sansad efter matchen.

– De (domarna) tog rätt beslut vid båda (VAR-)målen. VAR var korrekt. Jag har absolut inget att klaga på – vi fick rättvisa, sade Tite enligt AFP.

Samtidigt lyfte Venezuelas förbundskapten Rafael Dudamel fram en, enligt honom, "nästan perfekt" insats från sitt lag.

– En väldigt viktig poäng, men det här resultatet betyder ingenting om vi inte går vidare från gruppen, sade han.

Kryssmatchen innebär att Brasilien nu leder gruppen på endast målskillnad, sedan Peru tidigare under dagen besegrat Bolivia med 3–1.

Gruppfinal väntar

Bolivia tog ledningen i matchen i Rio de Janeiro på straff efter 28 minuter. Precis före halvtid utjämnade Paolo Guerrero för peruanerna. Jefferson Farfán nickade in 2–1 tio minuter in i andra halvlek, och sedan fastställdes slutresultatet av Edison Flores på tilläggstid.

Avgörandet i gruppen kommer på söndag. Då möts Peru och Brasilien i São Paulo samtidigt som Venezuela med två poäng och Bolivia med noll poäng möts i Belo Horizonte.

Någon större risk för att värdnationen ska missa kvartsfinalspelet är det inte, även om det mot förmodan skulle bli förlust mot Peru, då två av de tre gruppernas tredjeplacerade lag går vidare.