Annons

SEB-kunders målvakter kända för vapensmuggling

Muthärvor, bedrägerier, skattebrott och vapensmuggling.
Bland SEB:s kunder i Baltikum och dem de handlar med finns många av världens mest ökända målvakter inom internationell brottslighet.
Penningtvätt • Publicerad 27 november 2019
Den lettiske pensionären Erik Vanagels företräder på papperet hundratals företag, som figurerar i penningtvättsaffärer sedan tio år tillbaka. Han är också kund i SEB åtminstone till 2014.
Den lettiske pensionären Erik Vanagels företräder på papperet hundratals företag, som figurerar i penningtvättsaffärer sedan tio år tillbaka. Han är också kund i SEB åtminstone till 2014.Foto: Re:Baltica/TT
En filippinsk hemmafru är kund i SEB och representerar på papperet hundratals företag. Bolag med hennes namn har tidigare knutits till allt från vapensmuggling till korruption och penningtvätt.
En filippinsk hemmafru är kund i SEB och representerar på papperet hundratals företag. Bolag med hennes namn har tidigare knutits till allt från vapensmuggling till korruption och penningtvätt.Foto: YLE/TT
Protest i fjol i Panama mot den jättelika mutskandalen med det brasilianska byggföretaget Odebrecht.
Protest i fjol i Panama mot den jättelika mutskandalen med det brasilianska byggföretaget Odebrecht.Foto: Arnulfo Franco/AP/TT

Den lettiske pensionären Erik Vanagels är på papperet en av världens kanske mäktigaste företagsledare.

I verkligheten är han en hemlös man i huvudstaden Riga, om han lever än.

Annons

Vanagels företräder på papperet flera hundra företag, ofta tillsammans med andra ökända lettiska målvakter som Stan Gorin. De står som representanter för bolag på till exempel karibiska öar, i Panama, Nya Zeeland och på Cypern.

Men också i Storbritannien, som i fallet med SEB:s kund Westfold Contracts LLP, kan TT och SVT:s Uppdrag granskning visa. Bolaget har inte mindre än fyra ökända målvakter som företrädare. I den granskade läckan framgår också att minst sju SEB-kunder handlar med Vanagelsföretag.

– Jag tror inte att jag någonsin har sett Gorin eller Vanagels i samband med något som jag betraktat som helt legitimt. Dokumentationen med deras namn på är helt enkelt i sig själv suspekt, säger bankkonsulten Graham Barrow, ledande expert på arbete mot penningtvätt.

I härvor i tio år

Många målvakter vet inte om att de företräder verksamheterna och vilka som egentligen ligger bakom dem. Vanagels har inte heller gått att nå och Gorin avböjer kommentar.

Många av företagen de företräder misstänks ha varit verktyg för omfattande och varierande brottslighet: smuggling av sovjetiska stridsvagnar till Afrika, pyramidspel på nätet och bedrägerier där bolag skodde sig på mångmiljonbelopp i samband med upphandling av läkemedel i Ukraina. De lettiska målvakterna återfinns i var och varannan känd internationell penningtvättshärva sedan åtminstone 2009.

SEB:s chef för regelefterlevnad, Gent Jansson, känner inte igen namnen Vanagels och Gorin, och kan inte svara på hur de kunde vara kunder:

– Här får man väl vara ödmjuk. Visst kan man i efterhand tycka att vi borde ha reagerat snabbare och hårdare i vissa fall.

Nordkoreanska vapen

Och varför har en filippinsk hemmafru, bosatt på ön Vanuatu i södra Stilla havet, ett bolag i Nya Zeeland som i sin tur har konto hos SEB i Litauen?

Frågan blir ännu mer befogad när hon har stått som företrädare eller aktieägare till åtminstone 410 företag bara i Nya Zeeland.

Men det blir värre. Filippinskan företräder på papperet även det bolag som 2009 hade chartrat ett fraktplan som skulle från Nordkorea till Iran. Vid mellanlandningen i Bangkok hittade thailändska myndigheter 35 ton granater och andra militära vapen ombord, värda mer än 100 miljoner kronor. Transporten var ett brott mot FN:s sanktioner mot regimerna i både Pyongyang och Teheran.

Annons

Inte sällan står just den filippinska hemmafrun som målvakt för bolag som en ökänd brittisk-nyzeeländsk familj låtit registrera för att dölja det verkliga ägandet.

Enorm mutaffär

Familjen har bildat bolag som misstänks för allt från penningtvätt till smuggling, bedrägerier, skatteflykt och korruption, mestadels i Östeuropa.

Vad filippinskans bolag gjort med SEB-kontot i Litauen är oklart, annat än att det slussar miljonbelopp till ett annat företag i Nya Zeeland. Det representeras i sin tur av en annan kvinna som företräder 392 bolag i landet.

Det finns också många misstänkta målvakter från Panama i materialet. Sex av SEB:s kunder, med hemvist i bland annat Brittiska Jungfruöarna och Seychellerna, handlar med tre företag som frontas av en grupp personer i Panama.

Enbart en av dessa misstänkta målvakter företräder 1 170 företag. Gruppen återfinns enligt nyhetsrapporter hos bolag som misstänks för människohandel med bosniska arbetare i Azerbajdzjan. Namnen figurerar också i rapporteringen om den kända Odebrechtskandalen. Det är en av de största korruptionshärvorna i historien, där det Brasilienbaserade byggföretaget Odebrecht erkänt mutor på omkring 20 miljarder kronor.

SEB säger att 95 procent av de kunder som TT och SVT har granskat har sagts upp. "SEB tar vårt ansvar, att förebygga, upptäcka och rapportera misstänkt finansiell brottslighet på största allvar", skriver banken i en kommentar.

Ola Westerberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons