Annons

Salminen mot sitt sista OS: "En förbannelse"

Efter guldet i London försvann starbåt från OS-programmet.
Efter spelen i Tokyo ser finnjollen ut att förlora sin olympiska status – och svensk seglings stora stjärna lär då göra sitt sista OS.
Segling • Publicerad 16 juli 2019
Max Salminen när seglingslandslaget var samlade på Bosön utanför Stockholm i slutet av maj. Arkivbild.
Max Salminen när seglingslandslaget var samlade på Bosön utanför Stockholm i slutet av maj. Arkivbild.Foto: Sören Andersson / TT

Han säger det med en skämtsam ton. Men det är ändå tydligt att det inte är något roligt faktum för Max Salminen. När Internationella olympiska kommittén, IOK, senare i år röstar igenom OS-programmen för Paris 2024 och Los Angeles 2028 kommer finnjolle med största säkerhet inte att finnas med som en av seglingens discipliner.

OS-guldmedaljören i starbåt i London för sju år sedan, och OS-sexan i finnjolle i Rio de Janeiro för tre år sedan, gör med största säkerhet sitt sista OS i Tokyo nästa år.

Annons

– Tyvärr så, i och med beslutet nu, ser det ju ut som det. Jag ser inte riktigt någon annan klass som jag skulle kunna etablera mig i, säger Max Salminen.

68-årig era slut

Anledningen? Förra året röstade en majoritet av Internationella seglingsförbundets medlemsnationer för att ta bort finnjolle från OS-tävlingsprogrammet, och en mixedklass i till exempel starbåt spås ersätta. IOK väntas det definitiva beslutet i november, när programmen för kommande OS spikas.

Finnjolle, som varit en OS-gren sedan Helsingfors 1952, lär alltså försvinna efter 2020 – och 68 år på programmet.

– Finnjolleförbundet vill ju självklart ha kvar sin finnjolle. Men jag som seglare, som väger 97 kilo, vill ha något att segla i över huvud taget. Tar man bort finnjollen så finns det inte riktigt någon båt för en i min storlek att segla på OS. Frågan är då om det ska vara så? Man har ju inte basket för korta personer, vissa sporter ska ju en viss kravprofil i höjd, längd och vikt, säger Salminen.

Sveriges stora stjärna är kritisk till Internationella seglingsförbundets omröstning förra året. Tillsammans med flera andra finnjolleseglare har svensken skrivit under en protest mot genomförandet av omröstningen, utan gehör. Bland annat accepterades felregistrerade röster, som gav ett större räknefel, enligt Salminen.

– Internationella seglarförbundet har skrivit att olympisk segling ska vara för de flesta viktkategorierna, både för herr och för dam. Där går de nog emot sina egna direktiv om de tar bort finnjollen, säger han.

Lever segling

Max Salminens liv är segling. Tillsammans med danska frun Susanne (tidigare Boidin) och snart treårige sonen Hector reser de jorden runt. 30-åringen ler lite snett när han tänker på att historien med OS-klasser som stryks ser ut att återupprepa sig för familjen.

Efter OS-guldet i starbåt 2012, som Salminen tog tillsammans med Fredrik Lööf, togs disciplinen bort. För Susanne Salminen var det likadant, både yngling och matchracing försvann från OS-programmet när hon var landslagsseglare.

– Det kanske är en förbannelse som vilar över oss, säger Max Salminen och fortsätter:

– Men jag kan ju bara göra det jag kan göra, och försöka göra det så bra som möjligt.

Tuff vår

Annons

Efter VM-silvret i Århus förra sommaren och seger i världscuppremiären i Miami i februari har Salminen haft det struligt. En segdragen förkylning, en förslitningsskada i ena knäet och ett mastbrott på en av sina båtar resulterade i att både fysträning och segling blev lidande under våren. På EM i Aten i mitten av maj slutade han 25:a.

Årets två huvudmål är "för-OS" i vattnen runt Enoshima, drygt fem mil utanför Tokyo, i mitten av augusti och VM i Melbourne i december.

– Det är frustrerande att man halkat efter lite i sin säsongsplanering. Men jag tar sikte mot VM som ligger sent och hoppas sedan vara i god form nu till testeventet.

Det stora målet är tydligt.

– Det är att ta OS-guld, det är det vi jobbar för.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons