Annons

Så gifter ni er utan att bli skinnade

När du planerar ditt bröllop är det lätt att kostnaderna skenar.
Särskilt om du inspireras av kändisbröllop på Instagram.
Ekonomi • Publicerad 16 juni 2019
Inför planeringen av ett bröllop är det lätt att kostnaderna skenar. Men att låna kan bli oväntat dyrt, varnar en expert.
Inför planeringen av ett bröllop är det lätt att kostnaderna skenar. Men att låna kan bli oväntat dyrt, varnar en expert.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Många visar bilder på bröllop som inte alls matchar den budgeten de tänkt sig, säger bröllopskoordinatorn Johanna Kajson.

Sommaren är en hektisk tid för hennes skrå, då nästan hälften av alla vigslar äger rum under juni, juli och augusti.

Annons

Prislappen på ett bröllop kan naturligtvis variera i det oändliga. Själva vigseln är dock gratis oavsett om den hålls av en präst eller en borgerlig förrättare.

En sökning på "bröllop" på fotobloggen Pinterest ger dock en tydlig hint om att kostnaderna lätt kan skena i väg för par som vill gå "all in".

– Folk lägger mer och mer pengar på sitt bröllop hela tiden. Däremot har vi tajtat till lite på gästlistan. Det är inte lika självklart att man måste bjuda hela släkten i dag som det var för tio år sedan. Det gör att man kan lägga mer på mat och dryck och dekoration för att man har lite färre gäster, säger Johanna Kajson som arbetat nio år i branschen.

Det är vanligt att par som anlitar henne nämner en summa som de är villiga att spendera.

– Men den kastar vi i sjön ganska fort för jag vill att brudparet ska lägga en egen budget för att veta var vi ska lägga krutet.

Enligt siffror från SCB är svenska kvinnor i snitt 33 år och män 36 år när de gifter sig. Det är en ökning med sex år för båda könen sedan 1990.

Sociala medier påverkar

Att många är lite äldre i dag när de gifter sig gör att de ofta hunnit komma upp i lön och faktiskt haft tid att spara ihop lite pengar.

De flesta av hennes kunder bekostar bröllopet själva. Relativt vanligt är det också att dela upp kostnaden mellan brudparet och deras föräldrar, säger hon.

– Det finns fortfarande föräldrar som vill hjälpa till litegrann.

Enligt Johanna Kajson har sociala medier stor inverkan på hur hennes kunder vill att deras bröllop ska se ut.

Annons

– Det är farligt. I dag har vi möjlighet att se alla möjliga bröllop vilket gör att folk tror att om alla andra har råd med det här då har väl jag också det.

För de som drömmer om ett stort och pampigt bröllop trots att kassan är tom har kreditinstituten tagit fram så kallade bröllopslån, det vill säga annuitetslån utan säkerhet med en effektiv ränta på upp till 35,7 procent. Det innebär att ett lån på 100 000 kronor kan komma att kosta 135 700 kronor.

Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbankär kritisk till upplägget.

– Jag tycker inte det är någon bra idé att låna pengar till bröllop. Bättre att spara ihop pengarna. Har man inte råd att spara i förväg har man sannolikt inte heller råd att betala i efterhand. Det finns en risk att den typen av lån blir dyra, säger hon.

Bättre att spara

Efter 30, när många gifter sig, skaffar sig många även ett större boende och bildar familj.

– Man kanske ska ta ett större bostadslån tillsammans. Har man då lån sedan tidigare påverkar det hur mycket man i så fall får låna till bostad.

Att spara ihop till bröllopet under två års tid är ett bättre alternativ, anser Madelén Falkenhäll.

– Det är ju ett roligt sparmål att ha tillsammans. Gör en budget för att se hur mycket man kan spara varje månad och hur mycket det blir på de två åren. Planera sedan bröllopet utifrån det.

TT: Vilka andra ekonomiska aspekter bör man mer tänka på när man planerar att gifta sig?

– Har man viss egendom man inte vill ska ingå i det gemensamma kan det vara bra att reglera den som enskild egendom. Äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket.

Annons

– Finns det särkullbarn kan det också vara klokt att skriva ett testamente.

Huvudregeln är att makar ärver varandra och att gemensamma barn får vänta med att få ut sitt arv. Särkullbarn har däremot rätt att få ut sitt arv direkt. Finns det bara särkullbarn har makan eller maken alltså ingen arvsrätt om det inte finns ett testamente.

Helen Preutz/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons