Historiskt VM-guld efter märkligt slut

Nederländerna tog ett historiskt VM-guld i handboll efter dramatiska slutsekunder i finalen mot Spanien i Kumamoto, Japan.
Handboll • Publicerad 15 december 2019
Nederländernas Danick Snelder, vänster, och Angela Malestein kunde jubla i VM-finalen mot Spanien.Foto: CHARLY TRIBALLEAU/AFP/TT

Vid likaläge 29–29 hade Spanien bollen i ett anfall med tio sekunder kvar av andra halvlek. Niometersstjärnan Alexandrina Cabral Barbosa avlossade ett skott som Nederländernas målvakt Tess Wester räddade, samtidigt som det återstod tid av matchen.

När Wester skulle kasta upp bollen mot Spaniens mål i ett kontringsförsök, klev motståndaren Ainhoa Hernández in med händerna och bröt passningen – innan den lämnat målområdet. En aktion som inte är tillåten. Hernández tilldelades därför ett rött kort och Nederländerna en straff.

Lois Abbingh satte straffen, Nederländerna vann med 30–29 och tog därmed landslagets första VM-guld någonsin.

Ryssland vann bronsmatchen tidigare under söndagen med 33–28 mot Norge. Ryskorna, regerande OS-mästare, ledde med tre bollar i paus – 18–15 – och kunde sedan dra ifrån ytterligare i andra halvlek, inte minst tack vare storskytte av fixstjärnan Anna Vjachireva som var bäst för dagen med nio fullträffar.

Ryssland vann både det inledande gruppspelet, bland annat efter seger mot Sverige, och sin grupp i mellanrundan, innan det tog stopp mot Nederländerna i semifinalen.