Annons

Hansdotter i viktig roll: Nervös som på start

Vid 18-tiden i kväll bryter jublet ut i Stockholm-Åre eller Milano-Cortina. Då står det klart var vinter-OS 2026 ska hållas.
Olympiskt • Publicerad 24 juni 2019
Frida Hansdotter ska försöka övertyga IOK-medlemmarna.
Frida Hansdotter ska försöka övertyga IOK-medlemmarna.Foto: Ingela Ahlberg/TT

Slalomdrottningen, som tog OS-guld i Pyeongchang i fjol, är i Lausanne för att försöka övertyga de 86 IOK-medlemmarna som får rösta i eftermiddag att Sverige har det bästa konceptet.

– Jag ska vara med på den tekniska presentationen på morgonen. Jag är nog minst lika nervös som när jag står på start, säger Hansdotter, som dock själv inte får tävla i ett eventuellt OS på hemmaplan eftersom hon precis lagt av.

Annons

– Men tänk att få uppleva ett OS på hemmaplan, det hade varit rent magiskt. Och jag tror att vi har goda chanser att få OS.

"Tävlingar i Åre, superbra"

Hon har tävlat många gånger i Åre, men inte så ofta i Cortina där det mest hållits farttävlingar för de alpina damerna.

– Jag tycker att Åre är bättre som helhet eftersom alla alpina tävlingar ska köras där, både damernas och herrarnas. Och så har vi parallellslalom i Hammarbybacken i Stockholm. Det är en av de bästa tävlingarna vi har där man får stå och se ut över folkhavet och se ut över vår vackra huvudstad, säger hon.

Hansdotter hyllar det svenska konceptet som tagit till sig Internationella olympiska kommitténs (IOK) nya normer om hållbarhet (att inte bygga så mycket nytt) och efterlevnad (att arenor ska användas länge efter OS).

– Det nytänket tycker jag är bra. Men så tycker jag att OS kan påverka folkhälsan, att få folk att röra på sig, det är något av det bästa med om Sverige får OS, säger hon.

"Är optimistisk"

Den före detta alpinstjärnan Jessica Lindell Vikarby jobbar för den svenska OS-kampanjen och är i Lausanne för att vara med och svara på IOK-medlemmarnas frågor.

Hon hoppas att de 86 röstande verkligen tagit till sig de nya normerna och röstar på den kandidaten som har det mest hållbara konceptet – Stockholm-Åre.

– Jag är optimistisk och känner att många i IOK, även om de varit med länge och lever kvar i det gamla, är intresserade av det hållbara. De ska ju rösta efter de nya förutsättningarna, säger Lindell Vikarby.

På förmiddagen gör först Stockholm-Åre, och sedan Milano-Cortina, sina tekniska presentationer som handlar om fakta om tävlingsorter, arenor, logistik och budget.

Kronprinsessan får fira?

Klockan 16.00 inleds röstningen. Alla inblandade tror att det blir väldigt jämnt, att det bara kommer att skilja mellan ett fåtal röster. Blir det helt jämnt väntar en ny omröstning. Vid ett likresultat även då ska IOK-ordföranden Thomas Bach enligt reglerna ha utslagsrösten. Han har dock meddelat att han inte vill välja utan att det kommer att bli nya omröstningar till dess att det finns en vinnare.

Klockan 18.00 ska Bach presentera vinnaren – och ditrest draghjälp, som kronprinsessan Victoria och statsminister Stefan Löfven, får vara beredd på ett vilt kramkalas. Eller inte.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons