Annons

Rymdhistoriens kvinnor

50 år efter att den första mannen landsteg på månen har fortfarande ingen kvinna tagit steget. Men Nasa har ett uttalat mål att skicka en kvinna till månen inom fem år och rymdhistorien är fylld av kvinnliga pionjärer. Här är några av dem.
Rymden • Publicerad 18 oktober 2019
Ryskan Valentina Teresjkova blev i juni 1963 den första kvinnan som skickades ut i rymden. Arkivbild
Ryskan Valentina Teresjkova blev i juni 1963 den första kvinnan som skickades ut i rymden. ArkivbildFoto: TT

1940-1960-talen: Kvinnornas roll i rymdhistorien inleddes långt före den första bemannade rymdfärden. De tre svarta kvinnliga matematikerna Katherine Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson hade avgörande – men tidigare inte så erkända – nyckelroller i USA:s rymdprogram före datoriseringens tid.

Gatan utanför Nasas högkvarter i Washington döptes tidigare i år om för att hedra dem. Nu kallas gatan Hidden Figures Way, efter boken och storfilmen "Hidden Figures" som skildrar dessa kvinnors betydelse.

Annons

16 juni 1963: Ryskan Valentina Teresjkova blev den första kvinnan i rymden. Hon gjorde 48 varv runt jorden i farkosten Vostok 6, bara två år efter att landsmannen Jurij Gagarin genomförde den första bemannade rymdfärden. Tidigare arbetade hon på en textilfabrik, och blev bland annat utvald bland 400 sökande på grund av sina erfarenheter från fallskärmshoppning.

19 augusti 1982: Den andra kvinnan i rymden var också en ryska, Svetlana Savitskaja. I en Sojuz-raket åkte hon till den ryska rymdstationen Saljut-7 som därmed för första gången fick em kvinna i besättningen.

18 juni 1983: Först 14 år efter månlandningen fick USA sin första kvinnliga astronaut, när Sally Ride gjorde den första av sina två rymdfärder. Totalt tillbringade hon 350 timmar i rymden. Asteroiden 4763 Ride är uppkallad efter henne.

25 juli 1984: Svetlana Savitskaja blev den första kvinnan som genomförde en rymdpromenad. I tre timmar och 35 minuter arbetade hon utanför den ryska rymdstationen Saljut-7 tillsammans med en manlig kollega.

11 oktober 1984: Kathryn Sullivan heter den första amerikanska kvinnliga astronauten som genomförde en rymdpromenad. Tillsammans med den manlige kollegan David Leestma lämnade hon rymdfärjan Challenger för ett 3,5 timmar långt uppdrag.

9 mars 2001: Den internationella rymdstationen ISS fick sin första kvinnliga besättningsmedlem, Susan Helms från USA. Hon tillbringade fem månader på ISS. Den 11 mars satte hon och kollegan James Voss världsrekord i längsta enskilda rymdpromenad, ett rekord som fortfarande står sig. De var ute i 8 timmar och 56 minuter.

Oktober 2007: Amerikanskan Peggy Whitson blev den första kvinnliga befälhavaren på ISS. Hennes karriär som astronaut innehåller en rad rekord: Whitson är bland annat den amerikanska astronaut som har tillbringat längst tid i rymden, 665 dagar. I

April 2017 blev hon den första kvinnan att föra befälet på rymdstationen en andra gång, vid 57 års ålder, vilket gör henne till den äldsta kvinnan som hittills skickats ut i rymden.

Mars 2019: Det var tänkt att de två astronauterna Christina Koch och Anne McClain tillsammans skulle genomföra den första helkvinnliga rymdpromenaden. Men planerna gick i stöpet. Det fanns inte två rymddräkter i rätt storlek på ISS. Koch fick i stället utföra rymdpromenaden tillsammans med en manlig kollega.

Oktober 2019: När svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir i september steg ombord på rymdstationen ISS hälsades hon välkommen av kurskamraten från Nasa, Christina Koch. Nu ska de två tillsammans genomföra den första helkvinnliga rymdpromenaden.

Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons