MFF hakar på toppen efter första EL-segern

När Malmö FF jagar SM-guld roterade tränaren Uwe Rösler kraftigt i sin startelva.
Ett drag som gick hem mot Lugano. Malmö tog årets första Europa League-seger för säsongen och hakar på i toppen.
Fotboll • Publicerad 25 oktober 2019
Anfallaren Guillermo Molins satte 2–0 för Malmö FF hemma mot Lugano i Europa League och jublar här med Fouad Bachirou.Foto: Andreas Hillergren/TT

Malmö FF-tränaren Uwe Rösler ruskade om rejält i sin startelva hemma mot Lugano i den tredje gruppspelsmatchen i Europa League. På måndag väntar toppkonkurrenten AIK på hemmaplan i den näst sista allsvenska omgången och jämfört med startelvan senast i 0–2-förlusten mot Hammarby var fem spelare utbytta.

– Vi försöker vara framgångsrika på alla fronter och försöker vinna varje match, säger tränaren Uwe Rösler efter 2–1-segern mot Lugano och fortsätter:

– Självklart måste jag använda mina truppresurser på bästa möjliga sätt.

Rosenberg på bänken

Lagkaptenen Markus Rosenberg och anfallskollegan Marcus Antonsson samt försvarsduon Rasmus Bengtsson och Behrang Safari fick exempelvis börja på bänken. Dessutom saknades som väntat vadskadade mittfältsmotorn Anders Christiansen.

Facit för den nya anfallsduon Guillermo Molins–Jo Inge Berget? Ett mål vardera.

– En mycket bra första halvlek, men rätt så mycket sämre andra halvlek, säger 2–0-skytten Guillermo Molins.

Han skarvade in ett avslut från Søren Rieks i den 33:e minuten. Tjugo minuter tidigare hade Berget gett MFF ledningen på straff efter att Eric Larsson blivit nergjord i straffområdet.

– Så länge kaptenen (Markus Rosenberg) spelar är han väl förste straffskytt, men jag gör mycket straffmål så när han inte spelar tar jag dem, säger Berget.

Den blågula landslagsmeriterande anfallaren Alexander Gerndt reducerade i den 50:e minuten och fyra minuter senare gjorde MFF-målvakten Johan Dahlin en jätteräddning på ett lurigt avslut från högerbacken Eloge Yao.

I det läget såg Malmö ut som ett skakat lag.

– De kommer ut med mycket energi och har inget att förlora. Vi blir lite försiktigare och kanske vill hålla vår ledning. Som tur är fick vi två mål i första, säger Molins.

Trea på fyra poäng

Det blev blott en väckarklocka för MFF. Hemmalaget kunde hålla undan och ta första segern i årets Europa League. Halvvägs in i grupp B är Malmö tabelltrea och är en poäng efter toppduon Dynamo Kiev och Köpenhamn, som spelade 1–1 i Ukraina.

– Nu blir det en otroligt viktig match i Schweiz. Det är roligt, säger Molins.

I nästa omgång den 7 november väntar Lugano på bortaplan för Malmö. I fjol gick MFF vidare till 16-delsfinal med nio inspelade poäng.

– Det är en jämn grupp och allting kan hända, säger Jo Inge Berget och fortsätter:

– Om vi tar sex poäng till ska vi kanske kunna gå vidare.