Annons

Bedömare: Räntehöjningen ställs in

Trots svag konjunktur och räntesänkning i bland annat USA, planerar Riksbanken att göra precis tvärtom.
Banken håller fast vid att räntan ska upp, antingen i slutet av året eller i början av 2020.
Ekonomi • Publicerad 5 september 2019
Riksbankens chef Stefan Ingves håller pressträff med anledning av dagens räntebesked på kontoret i Stockholm.
Riksbankens chef Stefan Ingves håller pressträff med anledning av dagens räntebesked på kontoret i Stockholm.Foto: Karin Wessl n/TT

Dagens besked att styrräntan lämnas oförändrad på minus 0,25 procent var väntat. Desto mera överraskande var då beskedet kring prognosen framöver.

Riksbanken håller fast vid att inom närtid ska styrräntan höjas, även om räntebanan nu sänks till 0,0 procent från tidigare 0,1 procent 2020 och 0,2 procent (0,5 procent) året därpå.

Annons

– I stort sett har utvecklingen blivit som vi trott tidigare. Det är inte så stora skillnader i våra prognoser och då har vi många gånger tidigare sagt: I den världen behöver vi sakta krypa ur det väldigt låga ränteläge som vi har, säger riksbankschefen Stefan Ingves till TT.

Flera bedömare tror dock att Ingves och Riksbanken får krypa till korset och flytta fram en eventuell höjning medan vissa tror att den inte sker alls de närmaste åren.

Osannolik höjning

– Jag tror att Riksbanken kommer att ligga stilla och en höjning i december eller februari ser jag som osannolik. Tyvärr kommer vi se en svaghet i ekonomin under hösten både i Europa och att det spiller över till Sverige. Vi ser redan nu en avmattning i Sverige, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman.

I takt med att den globala konjunkturen blivit allt dystrare kommer nu tecken på stimulanser runtom i världen. Europeiska centralbanken, ECB, förväntas presentera ett stort ekonomiskt stimulanspaket nästa vecka och amerikanska centralbanken som sänkte räntan i juli, tros nu genomföra ytterligare räntesänkningar för att få fart på den amerikanska ekonomin.

TT: Kan det inte tyckas märkligt att ni väljer en motsatt väg?

– Nej, det behöver det inte vara. Vi följer en svensk penningpolitik som är anpassad till svenska förhållanden. Man ska komma ihåg att det har varit goda tider i Sverige och kommer att vara det fortsättningsvis och den svenska räntenivån är väldigt låg, säger Ingves.

Riksbankschefen vidhåller nu att inflationsmålet på 2,0 procent är nåbart och att någon lågkonjunktur inte står runt hörnet.

Anna Breman poängterar att läget ändå är annorlunda nu jämfört med tidigare.

– Riksbanken säger att konjunkturen mattas av till mera normala nivåer medan jag och många andra bedömare tycker att vi mattas av till svaga nivåer. Dessutom är riskerna på nedsidan så starka att det kan bli ännu värre. Man kan hoppas på att det blir bättre men avmattningen kommer ändå ligga kvar då företagen blivit försiktigare och inte velat investera i en osäker miljö.

Konstigt

Swedbanks chefsekonom ser också problem kring Riksbankens kommunikation kring en eventuell räntehöjning.

– Det som är bra är att man signalerar att det inte är en räntesänkning på gång för det har det spekulerats kring. Sedan blir det ändå konstigt med en räntehöjning som få personer tror på. Det blir också konstigt med att Stefan Ingves betonar den historiska utvecklingen för penningpolitiken ska ändå vara framåtblickande.

Karin Wesslén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons