Frusciante tillbaka i Red Hot Chili Peppers

Musik Artikeln publicerades
Gitarristen John Frusciante (till höger) återvänder till Red Hot Chili Peppers efter tio år. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Gitarristen John Frusciante (till höger) återvänder till Red Hot Chili Peppers efter tio år. Arkivbild.

Red Hot Chili Peppers gör ett gitarristbyte, skriver musikmagasinet .

Josh Klinghoffer, som gjorde entré i bandet 2010, lämnar och tillbaka är RHCP-veteranen John Frusciante, som varit medlem i bandet i två omgångar tidigare.

"Josh är en vacker musiker som vi respekterar och älskar. Vi är djupt tacksamma för vår tid med honom och de otaliga gåvor han delade med oss", skriver bandet på Instagram, utan att gå in på orsakerna bakom Klinghoffers sorti.

John Frusciante gjorde sin första entré i Red Hot Chili Peppers 1988, men lämnade bandet mitt under en pågående turné 1992 då han sade sig vara missnöjd med bandets framgångar.

Åren som följde hamnade Frusciante i ett tungt och väldokumenterat drogmissbruk. Ett missbruk han senare lyckades lämna, vilket också gjorde att han 1998 välkomnades in i bandet på nytt. Året därpå släppte RHCP albumet "Californication", som är deras internationellt största framgång hittills, sett till antalet sålda skivor.

När Frusciante lämnade bandet igen 2009 berättade han att det hela handlade om att hans musikaliska intressen låg på annat håll och att han skulle satsa på solokarriären.

"Det var inget drama och ingen ilska inblandat, och de andra killarna var väldigt förstående", sade Frusciante, enligt NME.

Red Hot Chili Peppers bildades 1983 och släppte sitt senaste studioalbum "The getaway" 2016. Deras tolfte album i ordningen ryktas släppas under nästa år. Genom åren har de nominerats till 16 Grammys och vunnit sex stycken.