Ledande aktivister gripna i Hongkong

Hongkong Artikeln publicerades
Protestledaren Joshua Wong uppges ha gripits i Hongkong. Bild tagen i juni.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Protestledaren Joshua Wong uppges ha gripits i Hongkong. Bild tagen i juni.

Flera framträdande demokratiaktivister i Hongkong har gripits av polis. Ingripandet mot proteströrelsen sker ett dygn före femårsdagen av massiva Pekingkritiska demonstrationer.

Situationen är "extremt oroande", säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Bland de gripna finns bland annat den 22-årige Joshua Wong, som blev känd som den så kallade Paraplyrörelsens ledare för fem år sedan. Den demokratiförespråkande aktiviströrelsen Demosisto skriver på att Wong med våld knuffades in i en minibuss och att rörelsens jurister följer ärendet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Avskräcker inte

Polisen säger sig ha gripit åtminstone två personer, som enbart nämns med sina efternamn Wong och Chow. De anklagas för att "uppmana andra att delta i otillåtna sammanslutningar", skriver AFP.

För Wong är tillvaron som frihetsberövad långtifrån obekant. 22-åringen har fängslats flera gånger och släpptes senast fri i juni i år.

Att flera av proteströrelsens ledargestalter nu satts i polisförvar väntas inte avskräcka deras anhängare. Universitetseleven Kelly, som inte vill uppge sitt efternamn, hävdar att avsaknaden av frontfigurer inte gör rörelsen vingklippt.

– Polisen tror att det verkligen finns ledare bakom den här protesten och att det här kommer att hindra oss. Vi är våra egna ledare och kommer fortsätta att demonstrera, säger hon till Reuters.

Helgens planerade massdemonstation har ställts in efter att ett överklagande från organisatörerna avslagits, skriver .

Mogherini varnar

EU:s Federica Mogherini varnar Hongkongs myndigheter om att EU noga följer utvecklingen efter gripandena.

– Vi förväntar oss att myndigheterna i Hongkong ska respektera mötes-, yttrande- och föreningsfriheten samt människors rätt att demonstrera fredligt, säger hon efter ett möte i Helsingfors med EU:s utrikesministrar.

Över 850 personer har frihetsberövats i samband med de senaste protesterna i Hongkong. På torsdagskvällen kom även uppgifter om att en annan ledargestalt, Andy Chan som även går under namnet Chan Ho-Tin, gripits på Hongkongs flygplats när han skulle åka till Japan.

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. I juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget – men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna har sedan dess kommit att handla mer generellt om Pekings ökade inblandning i regionen.

Fakta

Fakta: Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region (SAR) i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen "ett land, två system". Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Visa mer...