Presidentval i arabiska vårens vagga

Tunisien Artikeln publicerades
Premiärminister Youssef Chahed, presidentkandidat, lägger sin röst på söndagen i Tunis.
Foto: Riadh Dridi/AP/TT
Premiärminister Youssef Chahed, presidentkandidat, lägger sin röst på söndagen i Tunis.

Startfältet var smockfullt när Tunisien gick till presidentval. Vallokalerna stängde punktligt, men valmyndigheter oroar sig för att deltagandet var lågt.

– Världens blickar är riktade mot oss. I kväll eller i morgon kommer vårt land att vara i goda händer, sade premiärminister Yossef Chahed när vallokalerna stängt på söndagen. Kandidater manade in i det sista väljare att rösta i presidentvalets första omgång.

Tre timmar innan vallokalerna stängde hade omkring 28 procent av de röstberättigade deltagit i valet.

Totalt 26 kandidater tävlar om väljarnas gunst i en av världens yngsta demokratier. Bland dem är tre favorittippade: Nabil Karoui, en mediemogul som häktades i somras för påstådd skatteflykt och pengatvätt, Abd al-Fattah Mourou från det moderata islamistpartiet Ennahda, och premiärministern Chahed.

Att engagera de runt sju miljoner väljarna att ta sig till urnorna är ingen självklarhet i Tunisien. Förtroendet för den politiska makten är lågt, och många är besvikna över den ekonomiska utvecklingen sedan protester tvingade den forne presidenten Zine el Abidine Ben Ali i exil 2011 i den så kallade arabiska vårens inledning. Arbetslösheten och korruptionen är hög.

Om ingen kandidat får över hälften av rösterna blir det en andra omgång – troligen i samband med parlamentsvalet den 6 oktober.