Annons

Poliser går samman med oppositionen i Bolivia

Protesterna mot president Evo Morales fortsätter i Bolivia – där poliser i flera städer anslutit sig till demonstranterna. Morales anklagar oppositionen för att förbereda en statskupp.
Bolivia • Publicerad 9 november 2019
Oppositionella poliser demonstrerar mot regeringen i La Paz i Bolivia under fredagen.
Oppositionella poliser demonstrerar mot regeringen i La Paz i Bolivia under fredagen.Foto: Juan Karita/AP/TT

Polisenheter i städerna Sucre, Cochabamba och oppositionsfästet Santa Cruz meddelade i samband med protester under fredagen att de vänder sig mot regeringen.

Samtidigt kom bilder på enstaka poliser som skakade hand med demonstranter i centrala La Paz, där regeringen har sitt säte.

Annons

Försvarsminister Javier Zavaleta tonar ner omfattningen.

– Vi litar på att polischefen nu kan få de poliser som av någon anledning agerar ohörsamt att tänka över sitt agerande och vi är övertygade om att polisen kommer att fortsätta uppfylla sin konstitutionella plikt att skydda folket, säger Zavaleta i ett tv-sänt uttalande.

"Grät av lycka"

Han manar samtidigt till lugn och underströk att regeringen inte har några planer på att sätta in militären.

Presidenten reagerade å sin sida genom att varna för vad han ser som förberedelser till ett maktövertagande.

"Vår demokrati är hotad av den statskupp som satts i gång av våldsamma grupper som attackerar den konstitutionella ordningen", skriver presidenten på Twitter.

Den konservative regeringskritikern Luis Fernando Camacho, som trätt fram som den mest framstående oppositionsföreträdaren vid sidan av den partipolitiska oppositionsledaren Carlos Mesa, tackar de poliser som anslutit sig till demonstranterna. Camacho uppmanade nyligen säkerhetsstyrkorna att gå samman med oppositionen.

"Jag grät av lycka", skriver han på Twitter , och tillägger: "Tack för att ni tar folkets parti. Må Gud välsigna er".

Granskning pågår

Tre människor har dött i våldsamheter i samband med demonstrationer för och emot regeringen efter valet den 20 oktober. Vänsterledaren Morales, som suttit vid makten sedan 2006, vann en kontroversiell fjärde mandatperiod med 47 procent av rösterna mot 36,5 procent för Carlos Mesa.

Oppositionen anklagar regeringen för valfusk och hänvisar bland annat till ett plötsligt avbrott i redovisningen av rösträkningen i ett läge där det var oklart om Morales skulle vinna med den 10 procentenheters marginal som krävs för att undvika en andra valomgång.

Regeringen har bjudit in den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS att genomföra en granskning av valresultatet, som väntas vara färdig i mitten av november.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons