Annons

Polisen vill ha mindre personliga leg

Poliser är rädda för att kartläggas av kriminella och utsättas för påtryckningar.
Polismyndigheten begär därför att regeringen tar bort kravet på personnummer och fullständigt namn på tjänstekorten.
Brott • Publicerad 22 augusti 2019
Polislegitimationen bör bli mer anonym anser Polismyndigheten. Arkivbild.
Polislegitimationen bör bli mer anonym anser Polismyndigheten. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Anställda inom polisen har hört av sig till projektet Medarbetarskydd, som startades förra året, och berättat att det känner oro inför att visa sin polislegitimation när de ingriper mot kriminella. Detta på grund av rädsla för påverkansförsök och hämndaktioner, skriver .

Uppgifterna på polislegitimationen kan användas för att få fram bland annat bostadsadress, taxering, civilstånd och betalningsanmärkningar, anser Polismyndigheten. Man har därför gjort en framställan till regeringen om en ändring i förordningen om tjänstekort. Kravet på fullständigt namn och personnummer på det ordinarie tjänstekortet bör slopas.

Annons

Uppgifterna kan i stället ersättas med enbart initialen i tilltalsnamnet och ett efternamn, då polisen i fråga kan identifieras i efterhand via kortnumret om någon känt sig felaktigt behandlad, enligt Polismyndigheten.

Myndighetens framställan har skickats på remiss av regeringen.

Polisfacket är dock inte helt tillfreds med Polismyndighetens begäran. Anonymiseringen går inte långt nog – hela namnet bör ersättas med ett tjänstgöringsnummer, anser facket.

– Det förändrar inte så mycket om det står C. Nichols på mitt tjänstekort. Min identitet blir ändå röjd. Det behövs mer rejäla åtgärder, säger ombudsman Charlotte Nichols till Polistidningen.

Jon Lindhe/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons