Annons

Polisen i syd: Färre utsätts för brott

Bomber och grova våldsbrott till trots – de vanliga medborgarna i landets sydliga delar känner sig trygga och färre utsätts för brott, om man får tro polisens nya trygghetsmätning.
Brott • Publicerad 6 november 2019
Allt fler litar på polisen – om man får tro polisens egen undersökning bland medborgare i region Syd. Arkivbild.
Allt fler litar på polisen – om man får tro polisens egen undersökning bland medborgare i region Syd. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/ TT

– Nu är det konstigt att kommentera det med tanke på vad som inträffade i helgen, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef och operativt ansvarig i region Syd, som omfattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.

Han syftar på de tre sprängningar som inträffade inom loppet av ett dygn under den gångna helgen i Malmö.

Annons

Den årliga trygghetsmätningen som polisen i region Syd genomför i 58 kommuner visar att allt färre utsätts för brott – och att fler litar på polisen. Dessutom sägs tryggheten öka i södra Sverige.

Stämmer ej med Brå

Mätningen, som gjordes i september, visar enligt polisen att åtta av tio tillfrågade medborgare inte utsatts för något brott under de senaste tolv månaderna.

Det är den högsta siffran som uppmätts, skriver polisen på sin hemsida. Andelen som utsätt för våld, stöld eller skadegörelse minskar också och är nu 14 procent – jämfört med 17 procent 2012.

Men siffrorna står i kontrast till den nationella trygghetsundersökningen som Brottsförebyggande rådet genomför. Förra årets undersökning visade att 24,7 procent, alltså nästan var femte medborgare, utsatts för det som beskrivs som brott mot enskild person, det vill säga misshandel, hot, sexualbrott, bedrägerier och personrån. Det är en ökning från 2016 då andelen var 23,1 procent.

"Bra verktyg"

Jarl Holmström beskriver ändå tryggetsmätningen som genomförs i region Syd som ett bra verktyg för polisen. Resultaten är ett av de viktigaste underlagen för att ta fram en aktuell lokal problembild och betraktas som en operativ underrättelseinhämtning, enligt Holmström.

– Vi har haft de här trygghetsmätningarna länge. Jag tycker vi har blivit bättre av dem.

Holmström anser att det är naturligt att medierna berättar om den grova brottsligheten, men säger samtidigt att gemene man har en förmåga att bilda sin egen uppfattning.

– Bilden av hur det sett ut i Malmö, den har varit väldigt negativ tidigare i år trots att sprängningar, skjutningar och mord gått ner kraftigt, säger den biträdande regionpolischefen.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons