Plan 7879 till Sydney landade säkert

Australien Artikeln publicerades
Qantasplan på Sydneys internationella flygplats, just dessa plan var inte inblandade i dne nu aktuella långflygningen.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Qantasplan på Sydneys internationella flygplats, just dessa plan var inte inblandade i dne nu aktuella långflygningen.

New York–Sydney utan stopp. Det hoppas flygbolaget Qantas bli verklighet om några år. Nu har det första planet att testflyga sträckan landat efter 19 timmar i luften.

Klockan 07.43 på söndagsmorgonen lokal tid tog flight QF7879 mark på Sydneys internationella flygplats.

Därmed hade första testet av det som är tänkt att bli världens hittills längsta flygrutt landat. Boeingplanet hade nämligen lyft i New York på USA:s östkust, drygt 16 000 kilometer bort, och varit i luften i 19 timmar och 16 minuter, skriver Sydney Morning Herald.

Flygbolaget Qantas rapporterar att allt gått bra och vd:n Alan Joyce, som var med ombord, skräder inte orden när han beskriver försöket.

– Efter 19 timmar ombord tycker jag att det känns som om vi har fått till det. Det kändes som om vi var ombord en mycket kortare resa, säger han till nyhetsbyrån Reuters och kallar försöket ett historiskt ögonblick för hela flygvärlden.

Gymnastikövningar

När planet lämnade New York var det fredag kväll och för att undvika jetlag fick passagerarna mat på noga uträknade klockslag, och ljuset hölls tänt respektive släckt vid optimala tider.

Bara 49 personer fanns ombord på den långa flygningen, allt för att minimera vikt och spara bränsle. Passagerarna fick lämna urinprov och såväl motorik som reaktionsförmåga testades före, under och efter flygningen.

De uppmanades att redan vid start ställa sina klockor efter Sydneytid och forskare från Sydney University höll igång försökspersonerna med gymnastikövningar.

London och New York

Bolaget ska nu följa upp helgens flygning med ytterligare två tester på en annan tänkt sträcka, mellan Sydney och London.

Världens nu längsta kommersiella flyglinje går mellan New York och Singapore, och är ett par hundra kilometer kortare än sträckan till Sydney.

Om allt går bra hoppas Qantas öppna direktlinjer från London och New York till Sydney, Melbourne och Brisbane senast 2023. Förra året invigde bolaget sin just nu längsta rutt, mellan London och Perth i västra Australien. Den resan går på "bara" 17 timmar.