Annons

På bronsåldern reste unga långt för att slåss

En påse full med bronsverktyg har hittats i norra Tyskland, på samma plats där forskarna tror att ett episkt slag ägde rum för mer än 3 000 år sedan. Fyndet tyder på att samhällena i norra Europa var betydligt mer välorganiserade än man hittills trott.
Arkeologi • Publicerad 15 oktober 2019
Verktygspåsen innehåller att antal bronsföremål, däribland en kniv och en mejsel. Påsen hittades på en plats där man tidigare hittat resterna från ett stort slag som ägde rum för 3|000 år sedan.
Verktygspåsen innehåller att antal bronsföremål, däribland en kniv och en mejsel. Påsen hittades på en plats där man tidigare hittat resterna från ett stort slag som ägde rum för 3|000 år sedan.Foto: Volker Minkus

Av allt att döma tappades påsen under ett slag då tusentals krigare möttes i en blodig sammandrabbning som ägde rum mitt under bronsåldern i norra Tyskland, inte långt från Östersjön.

– Att hitta en sådan här verktygspåse från ett så pass gammalt slagfält är extremt ovanligt. Någon måste ha tappat den, säger Thomas Terberger, professor i arkeologi vid Niedersächsisches Landesamt für Denkmalpflege i tyska Hannover till Science News.

Annons

Påsen, som innehåller att antal bronsföremål, däribland en kniv och en mejsel, hittades 2016 men har först nu beskrivits vetenskapligt. Fyndet gjordes på en plats vars arkeologiska betydelse stod klar 1996 då en amatörarkeolog hittade en benknota som stack ut från en lerbädd vid floden Tollense, cirka tolv mil norr om Berlin, nära Östersjön. Det visade sig att benet kom från en överarm. Men framför allt: i ena änden satt en pilspets av flinta djupt inborrad i skelettet.

Hundratals offer

Åren därefter upptäcktes allt fler benrester var av många visade spår av kraftigt våld. På platsen hittade forskarna även ett 50-tal pil- och spjutspetsar av både brons och flinta.

Långsamt väcktes misstanken att det var resterna från ett stort slag som forskarna hade upptäckt, snarare än från en dåtida gravplats eller liknande.

– Till en början var många skeptiska, men med tiden har vi blivit alltmer säkra på att allt härrör från ett och samma tillfälle. Exempelvis kommer alla skelettrester från unga män. Många har skador, antingen av trubbigt våld eller från pil- eller spjutspetsar, sade Thomas Terberger när TT pratade med honom 2016.

Trots att bara en mindre del av området är utgrävt har kvarlevor från minst 130 människor hittats. Det innebär att resterna från så många som 500 individer kan finnas i området runt floden, kanske ännu fler.

Vana krigare

Många skelett bär spår av tidigare skador som har läkt, vilket tyder på att männen var vana krigare. Dessutom visar isotopanalyserna att personerna hade väldigt olika bakgrund. Bara ett fåtal kan ha varit uppvuxna i området, medan det stora flertalet kom långt därifrån, både från söder och öster.

Fyndet av verktygspåsen stärker dessa misstankar, och forskarna tror nu att vissa av krigarna kom hundratals kilometer därifrån, för att slåss. Detta i sin tur, skriver forskarna i tidskriften Antiquity, tyder på att samhällena i norra Europa vid den här tiden var så pass välorganiserade att de kunde kalla till sig krigare till ett slagfält långt hemifrån.

Slaget om bron

Med hjälp av magnetometrar har forskarna upptäckt resterna av en bro, som i dag bara syns som en svag upphöjning i landskapet som vid den här tiden var betydligt blötare än vad det är i dag. Thomas Terberger tror att en grupp har försökt tränga in i dalen söderifrån. Vid bron tog det stopp. Sedan spred sig striderna längs med floden.

Hittills har man trott att bronsåldern norr om Alperna inte var lika politisk och våldsam som vid Medelhavet. De vapen som hittats har arkeologerna mer sett som ceremoniella statussymboler, inte att de användes i regelrätt krigföring.

– Den här fyndplatsen ändrar på hela den föreställningen, säger Thomas Terberger.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons