Underläge med 1–4 inför tredje perioden.
Då gjorde Washington fem raka mål och vann med 6–4 mot New York Islanders.
Matchvinnare? Alexander Ovetjkin – som efter sitt hattrick är NHL:s nionde främste målskytt genom tiderna.
Ishockey • Publicerad 18 januari 2020
Washingtons Alexander Ovetjkin är nionde bäste målskytten någonsin i NHL efter sitt hattrick borta mot New York Islanders.Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Publiken i Nassau Coliseum hade sannolikt redan tagit ut segern i förskott efter två spelade perioder.

Hemmalaget New York Islanders hade då en betryggande ledning med 4–1 och gjort fyra raka mål. Alexander Ovetjkin hade inlett målskyttet för Washington, framspelad av Nicklas Bäckström, men laget var – milt uttryckt – i brygga inför den tredje perioden.

Då valde laget från den amerikanska huvudstaden att byta ut målvakten Braden Holtby och ersätta honom med ryssen Ilja Samsonov. Ett taktiskt genidrag, skulle det visa sig.

Samsonov spikade igen – samtidigt som offensiven kom i gång rejält.

"Stekhet"

Två och en halv minut efter pausen satte svenske Carl Hagelin 2–4 och när Ovetjkin gjorde sitt andra mål knappt tre minuter senare var det rejäl nerv i matchen.

Kvitteringen kom via Tom Wilson med drygt fem minuter kvar – och med bara 2.30 återstående på matchklockan hade Washington vänt. Jakub Vrana satte 5–4 för Capitals innan Alexander Ovetjkin fullbordade sitt hattrick genom att göra 6–4.

Efter matchen höjer Nicklas Bäckström sin lagkamrat till skyarna:

– Han är stekhet just nu. Man såg direkt att han var väldigt spelsugen, säger svensken till Aftonbladet om Ovetjkin.

– Och inte oss emot, han är den bäste målskytt som finns så när han blir så sugen är det väldigt bra för laget.

Jagar Gretzky

Den ryske storstjärnan har nu gjort 692 mål i den nordamerikanska hockeyligan, passerar i och med det Mario Lemieux och är nu på delad nionde plats, tillsammans med Steve Yzerman, bland NHL:s främsta målskyttar genom tiderna.

Upp till Wayne Gretzky är det dock en bit kvar, kanadensaren toppar med 894 mål, men Bäckström tror att 34-årige Ovetjkin har en chans att bli ny nummer ett – om han gör som "Bäckis" och förlänger sitt kontrakt med fem år.

– Han har nog en liten tanke på att komma i kapp Gretzky till slut, säger han.

Ovetjkin har, sedan han draftades som nummer ett 2004, gjort 1 133 matcher för Washington i NHL.