Annons

Oro för Australiens pressfrihet efter räder

Australiska journalister riskerar fängelse efter flera polisräder den senaste veckan i jakt på hemligstämplat källmaterial.
Tillslagen väcker frågor kring hur det är ställt med pressfriheten i landet.
Australien • Publicerad 6 juni 2019
Federal polis går in i ABC:s redaktionsbyggnad i Sydney. Bilden är en stillbild från en inspelning.
Federal polis går in i ABC:s redaktionsbyggnad i Sydney. Bilden är en stillbild från en inspelning.Foto: ABC via AP/TT

I tisdags genomförde polisen en husrannsakan hemma hos en journalist från den stora mediekoncernen News Corp. På onsdagen genomförde man en åtta timmar lång räd på det regeringsfinansierade etermediebolaget ABC:s huvudredaktion i Sydney.

Först meddelade polisen att utredningen gällde läckande av hemligstämplad information, men senare ändrade man sig och konstaterade att även mottagandet av sådan information kan utgöra ett brott. I förlängningen innebär det att journalisterna i fråga kan riskera fängelsestraff.

Kan bli fler räder

Annons

– Det är uppenbart att det är möjligt, säger Mark Dreyfus, oppositionspartiet Labors kandidat till justitieministerposten, i en intervju med ABC sedan en rad oppositionspolitiker pekat anklagande fingrar mot regeringen.

– Det är upp till regeringen att förklara om journalister kan ställas inför rätta, säger Dreyfus.

Australiens federala polischef Neil Gaughan säger vid en presskonferens att det kan vara ett brott att publicera hemligstämplade dokument, men tillägger att det kan göras undantag i fall där publiceringen anses ligga i allmänhetens intresse. Han får också frågan om polisen har för avsikt att lagföra någon journalist.

– Vi har inte fattat något beslut, svarar Gaughan, enligt tidningen .

– Utredningen är komplex och pågående. Vi kan komma att göra fler husrannsakningar.

"Vill försvara sig själva"

Journalisten Annika Smethurst, vars hem polisen sökte igenom, skriver för flera australiska tidningar och har bland annat rapporterat om hemliga politiska överläggningar om hur rättsväsendet ska få tillgång till nya övervakningsmetoder.

I fallet med ABC avslöjade dess journalister 2017 hur australiska soldater begått tjänstefel och utfört utomrättsliga avrättningar i Afghanistan.

David William McBride, som arbetat som jurist för den australiska försvarsmakten, anklagas för att ha läckt dessa bevis till ABC. Han ska inom kort ställas inför rätta i en domstol i Canberra.

– Jag kunde se hur den australiska regeringen hade blivit det största hotet mot den nationella säkerheten som vi stod inför. De var inte längre intresserade av att faktiskt försvara landet. De ville helt enkelt försvara sig själva, säger McBride i en intervju med brittiska .

"Ingen står över lagen"

Såväl polischef Neil Gaughan som premiärminister Scott Morrison slår ifrån sig påståenden om att polisräderna skulle ha skett på regeringens direktiv.

Annons

– Min regering står helt och hållet på pressfrihetens sida, säger Morrison, enligt , men tillägger:

– Ingen står över lagen.

ABC får stöd från andra etermediebolag och redaktioner världen över.

Polisens "extraordinära och påträngande" ingripanden tyder på en oroväckande inställning från rättsväsendets sida, meddelar den journalistiska branschorganisationen National Press Club of Australia.

Tillslag visar hur farligt det är att avslöja regeringens felsteg i Australien, säger Emily Howie, juridisk chef vid människorättsorganisationen Human Rights Law Centre, till Reuters:

– Spionagelagstiftningen ska skydda australier från allvarlig skada. I stället går de för långt och kriminaliserar journalistik i allmänhetens intresse och modiga visselblåsare.

Martin Mederyd Hårdh/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons